Ismételten minden illetékes romániai fórumot megkeresett a sepsiszentgyörgyi Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat az elmúlt időszakban a futballmeccseken tapasztalt súlyos magyarellenes megnyilvánulások miatt – tájékoztatott a szolgálat. Megkeresésükben újból felkérték a Román Labdarúgó-szövetséget, érdemben lépjenek annak érdekében, hogy olyan esetek, mint legutóbb november 11-én a Sepsi OSK–FC Petrolul Ploiești SuperLiga-mérkőzésen, ne forduljanak elő. Az ügyben ugyanakkor megszólalt Ráduly István prefektus is, aki határozottan elítélte az idegengyűlölő, magyarellenes megnyilvánulásokat.

A jogvédelmi szolgálat tájékoztatása szerint, mint minden egyes alkalommal, most is határozottan felléptek a sportban tapasztalható zsigeri magyarellenesség ellen, összesen három, az elmúlt két hétben tapasztalt eset miatt fordultak az illetékes szervekhez. A megkeresések tárgya ez alkalommal is a székelyföldi sporteseményeken tapasztalt magyarellenes magatartás és diskurzus volt, és ez alkalommal is legsúlyosabb kiróható szankciókat kérték.

A Román Labdarúgó-szövetséghez (FRF) azzal a kéréssel fordultak, tegyenek meg mindent, hogy az ilyen megnyilvánulások többé ne forduljanak elő.

A szolgálat azt is jelezte, hogy a tavalyi tapasztalatból kiindulva – amikor az Európai Labdarúgó-szövetséget (UEFA) is megkeresték, figyelmeztetve azt a romániai élvonalbeli labdarúgásban folyamatosan jelen lévő magyarellenességre, a testület viszont arra hivatkozott, hogy a kérdés nem tartozik a hatáskörébe –, idén arra hívták fel az UEFA figyelmét, az FRF nem tesz érdemi lépéseket annak érdekében, hogy a székelyföldi csapatok ne legyenek folyamatosan kitéve az idegengyűlölő megnyilvánulásoknak. Levelükben azt is hangsúlyozták, hogy minden illetékes feladata a sport tisztaságának védelme, az európai szövetségé legfőképpen, és arra kérték a testületet, hogy erre a kötelezettségre emlékeztessék a román szakszövetséget is. Utóbbinak ilyen kérdésekben pártatlannak és objektívnek kellene lennie – jegyzik meg. A szolgálat a pozitív válasz és fejlemények reményében zárja tájékoztatóját.

Benkő Erika, a szolgálat vezetője lapunk megkeresésére elmondta, hogy amint korábban, az Országos Diszkriminációellenes Tanácsot is megkeresték az ügyben. Ez az a fórum, ahonnan általában érdembeli válasz érkezik, lépések történnek. A tapasztalat sajnos azt mutatja, hogy mind az FRF, mind az UEFA kitérő válaszokkal elintézik az ügyet. A tanácsnál a kifutási idő általában 3–4 hónap, így a mostani megkeresések esetében is várhatóan legalább ennyit kell várni az eredményre. Benkő Erika hozzátette: minden egyes esetet dokumentál, jelez a szolgálat.

A múlt szombati, Sepsiszentgyörgyön játszott Sepsi OSK–FC Petrolul Ploiești találkozón történtek kapcsán Ráduly István prefektus is állást foglalt. A kormányhivatal vezetője a sepsiszentgyörgyi klub vezetőitől kért tájékoztatást az incidensekről. Mint jelezte, határozottan elítéli a sovén, rasszista, idegengyűlölő jellegű megnyilvánulásokat, és úgy véli, hogy ezeknek nincs helyük a sportban és általában a társadalomban, és hogy a Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) és a Román Labdarúgó-szövetség kötelessége, hogy felszámolja ezt a jelenséget az ország futballpályáin.

(Forrás: 3szek.ro; fotó: facebook – Petrolul Ploiesti)

Kommentek