Alapfokon helyt adott a bukaresti törvényszék a Dan Tanasă parlamenti képviselő vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) keresetének. Ítéletében arra kötelezte Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert, hogy a törvényes előírásoknak megfelelő utcanévtáblákat helyeztessen ki a városban. A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselője azt írta blogbejegyzésében, hogy még augusztusban kérte Antal Árpádtól „a törvény betartását‟, a polgármester azonban nem engedett a kérésnek, ezért beperelte. Tanasă azt nehezményezi, hogy a jelenlegi sepsiszentgyörgyi utcanévtáblákon egy sorban szerepel az utca román és magyar neve, ami szerinte szembemegy azzal az elvvel, hogy az ország hivatalos nyelve a román.

„A bukaresti törvényszék az ADEC-nek adott igazat, és megállapította, hogy az RMDSZ-es polgármester nem tartja tiszteletben az állam hivatalos nyelvét‟ – idézi az Agerpres a képviselő nyilatkozatát. Mostani ítéletében a bukaresti törvényszék arra kötelezi az elöljárót, cseréltesse le az utcanévtáblákat olyanokra, amelyeken felül szerepel az utca neve az állam hivatalos nyelvén és alatta a magyar utcanév. A döntés a kiközlésétől számított 15 napon belül megfellebbezhető.

Blogbejegyzésében Dan Tanasă felrótta Ráduly István Kovászna megyei prefektusnak, hogy a törvényes kötelessége lett volna kezdeményezni ezt a pert, de ezt nem tette meg. „Ráduly ugyanis RMDSZ-es, és a PSD, PNL, RMDSZ alkotta koalíciót nem érdekli sem az alkotmány, sem az állam hivatalos nyelve‟ – fogalmazott, hozzátéve, hogy 2021-ben az egyik Kovászna megyei község polgármestereként Ráduly is elveszített egy ehhez hasonló, ugyancsak az ADEC kezdeményezte pert. Dan Tanasă emlékeztetett továbbá, hogy az ADEC a csíkszeredai polgármesteri hivatalt is beperelte, és a 2020-as jogerős döntés nyomán el is kezdték az utcanévtáblák lecserélését a városban.

(Forrás: Krónika.ro)

Kommentek