Többek között a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat panasza alapján újabb pénzbírságot kapott a Realitatea Plus csatorna. A 20.000 lej értékű büntetést a Hatalmi Játszmák (Jocuri de putere) című május 18-i és 25-i adásokra szabta ki az Országos Audiovizuális Tanács. Az Oreste Teodorescu által vezetett Jocuri de putere adásban a műsorvezető mellett a hat meghívott, főként Marius Pașcan magyarellenes hangulatot keltett, valótlanságokat állítva.

A bírság kiszabásánál döntő tényezőnek számított, hogy bár a meghívottaknak szólásszabadságuk van, a moderátor kötelessége ellenőrizni és korrigálni a valótlan információkat. Teodorescu pedig nem tett eleget törvényi kötelezettségének, mellőzve az objektív tájékoztatás elvét, hamis adatokat ismertetett, és hamis információközlést engedett meg beszélgetőpartnereinek is.

A tárgyalt témák közé tartozott a székelyföldi autonómia törvénytervezete. Székelyföld bemutatását drasztikusan eltúlozták, úgy állították be a magyar közösséget, mint az itt élő románok elnyomóit, ahol már semmi joga sincs a többségi nemzethez tartozó polgároknak. Oreste Teodorescu a műsor kezdetekor a magyar érdekképviseletet a koronavírushoz hasonlította, kifejezve, hogy a Szövetség olyan pusztító, mint a koronavírus, célja a román nemzet gyengítése. Marius Pașcan, aki híres magyarellenes megnyilvánulásairól kihangsúlyozta, a magyar lakta megyékben a fő cél a románok elűzése és a modern, egységes román állam destabilizálása, valamint azt is hozzátette, hogy a magyar megyék a legszegényebbek az országban.

Az adásokban valótlanul mutatták be a Magyarországon elő nemzeti kisebbségek helyzetét, és hamis képet festve hasonlították össze a romániai kisebbségekkel. A műsorok egyik kritikus pontjaként az 1990-es marosvásárhelyi eseményekről az állították, hogy anno 10.000 magyarországi érkezett Vásárhelyre és az egész várost magyar lobogókkal díszítették fel, ezért alakultak így a történelmi események. A műsorok valóságtartalma elenyésző volt, csak kevés esetben biztosítottak felszólalási lehetőséget a másik félnek. A beszélgetés során tapasztalt kiegyensúlyozatlan tájékoztatás több pontban is megsértette az Audióvizuális Törvényt. Az egész adást végigkísérte a magyarellenes hangulatkeltés.

„Üdvözlöm a Tanács döntését, hiszen elfogadhatatlan, hogy a médiában a gyűlöletbeszéd mindennapossá vált. Már nem csak a napi politikai események kapnak magyarellenes kritikát, de folyamatossá vált az egész magyar közösség megbélyegzése is. Az utóbbi időben pedig azt tapasztaljuk, hogy történelmi tények átírására tesznek kísérletet populista szélsőséges román politikusok, akiknek nyilatkozatai helyet kapnak a legnagyobb országos hírcsatornákon. Ezért folyamatosan figyeljük ezeket a műsorokat és minden lehetséges eszközzel azon dolgozunk, hogy visszaszorítsuk a gyűlöletbeszédet Romániában” – nyilatkozta Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője.

Kommentek