Nem igazán lát esélyt arra Szondy Zoltán, az FK Csíkszereda és a Székelyföld Labdarúgó Akadémia elnöke, hogy véget érjen az idegenbeli meccseiken tapasztalt magyarellenesség. Mi több, a hétvégi jászvásári paprikaspray-akció egy újabb szintje ennek a folyamatnak.

A történet ismert: a hétvégén Jászvásáron aratott kétgólos győzelmet az FK Csíkszereda U16-os utánpótláscsapata az Elit Liga első csoportjában; a meccs a találkozó lefújása után is „folytatódott‟, ugyanis a székely csapat öltözőjét ismeretlenek paprikaspray-vel telefújták, így az FK focistái nem tudtak átöltözni és lezuhanyozni, a felszereléseiket pedig csak némi várakozás után tudták kihozni.

Az esetről az FK Csíkszereda közleményben számolt be, nagy port azonban nyilván nem kavart az ügy, hiszen nem Székelyföldön történt mindez egy román nemzetiségű csapattal, hanem épp fordítva. Az eset kapcsán mégis fontosnak tartottuk eddigi tapasztalatairól kérdezni a székely csapat elnökét, Szondy Zoltánt.

Új fejezet nyílt

„Ifjúsági csapataink találkozóin az évek során rengetegszer tapasztaltunk – s folyamatosan tapasztalunk – magyarellenességet. Hangsúlyozom, hogy magyarellenességet, nem pedig idegenellenességet. Voltak ennek csúcsai: például néhány éve a republikánus bajnokságban az Astra Ploieșt ellen idegenben megnyert meccsünk után a szó szoros értelmében le kellett rugódjuk a buszunkról a hazai csapat szurkolóit és az ottani focisták szüleit, akik rajtunk akarták megtorolni az elszenvedett vereséget. De említhetem ezelőtt pár évvel egy botoșani-i mérkőzésünket, amikor külön erre a célra alakított kórus a találkozó alatt folyamatosan skandálta, hogy ki a magyarokkal az országból. Egyébként ezt akkor a Román Labdarúgó-szövetségnek hang- és videó anyaggal jeleztük. A hétvégi paprikaspray-es incidens új fejezetet nyitott, mert ilyen azért még nem volt‟ – sorolta az elnök.

Lazán kezelt kihágások

Szondy a szervezői háttérbe is betekintést nyújtott. „Az Elit-bajnokságokat gyakorlatilag nem ellenőrzik, ezért ott gyakran előfordulnak kihágások, magyarellenességek. Ezeken a meccseken nincs külön mérkőzésmegfigyelő sem. Erről a bajnokságról amúgy tudni kell, hogy papíron nagyon erős vetélkedő, a résztvevők jelentős része azonban csak azért vesz rajta részt, mert ebből anyagi haszna származik.

A jászvásári mérkőzést például – félretéve a paprikaspay-es esetet – gyakorlatilag betonpályán játszottuk, mert a műfű teljesen el volt kopva. Ezt is jeleztem a labdarúgó-szövetségnek, de csak annyi választ kaptam, hogy »azt ígérték a jászvásáriak, hogy majd meg fogják javítani«. Ez tehát azt jelenti, hogy úgy kapnak engedélyt különböző klubok, hogy megfelelő pályájuk sincs. Ugyanakkor azt is érdemes megemlíteni, hogy a Jászvásári LPS a tanügyminisztérium csapata, tehát ez azt jelenti, hogy az oktatási minisztérium betonpályán játszatja a gyerekeket, és a minisztérium égisze alatt ilyen incidensekre kerül sor. Tehát ezek azok a kérdések, amiket soha nem teszünk fel.‟

Magyar- és cigányellenesség

„Idegenellenességet, idegengyűlöletet sosem tapasztaltam, mindig magyar- és cigányellenességet látok és hallok. A focistáinkat már nem is kell erre külön felkészítsük, hiszen az FK Csíkszereda Elit-bajnokságokban szereplő fiataljai már gyerekkoruk óta tapasztalják mindezt, tehát ők gyakorlatilag ebbe belenőttek.

Nyilván nincs minden meccsen, mi pedig mindig azt mondjuk, hogy elszigetelt eset‟ – vélekedett. Meglátása szerint az igazán szomorú az, hogy akárhányszor is jelezték a Román Labdarúgó-szövetségnek a magyarellenességet, soha nem kaptak írásos választ. Szóban mindig megnyugtattak – akárcsak most a jászvásári eset után –, hogy valóban tűrhetetlen, szomorú és sajnálatos, ami történt. Egyébként, ha a jászvásári sportiskola komolyan venné saját magát, ő tett volna feljelentést, hogy ki az, aki az iskolája épületében könnygázspay-el jár.‟

Szondy Zoltán nem nem látja ennek a folyamatnak a végét. „Azt azonban már a nyáron megjegyeztem egy alkalommal, hogy úgy látszik, az RMDSZ kormányzati részvétele és a magyarellenes kormánytagok, illetve minisztériumok között nincs nagy kapcsolat, tehát a kettő jól megfér egymás mellett‟ – zárta némi szarkazmussal az FK Csíkszereda első embere.

(Forrás: szekelyhon.ro)

Kommentek