Csaknem ezer székelyföldi civil és közszereplő vont élőláncot, a már több hírlevelünkben szereplő úzvölgyi katonatemető elé tegnap délután, hogy megakadályozza a törvénytelen román betörést az osztrák, német és magyar közös katonatemetőbe. A jelentős túlerőben felvonuló románok megérkezését követően, ordítva követelték, hogy nyissák ki a kaput, és tele torokból üvöltötték, hogy „ki a magyarokkal az országból”, irredenta dalokat énekeltek és azt üvöltötték a magyaroknak, hogy szégyelljék magukat.

A teljesen leitatott és fellázított tömeg egy idő után kezelhetetlenné vált, a román hatóságok elveszítették az irányítást az esemény felett. Betörték a temető kapuját, széttörték a magyar fakereszteket, magyar embereket vertek meg a kerítés léceivel, és román zászlórudakkal, hatalmas anyagi és morális kárt okozva a temetőben. Ezzel a cselekedettel is bebizonyosodott, hogy hiába jártak el jogellenesen, hiába mentek más területére a dormánfalviak, a román rendfenntartó egységek jelenléte ellenére is, azt tehetnek, amit akarnak, büntetlenül a románok. Senkit nem vettek őrizetbe, senki ellen nem indult eljárás a mai napig.

Az eseményen nem csak román civilek vettek részt, hanem román politikai szervezetek képviselői is, akik felelőtlen magatartásukkal a helyszínen hozzájárultak a feszült helyzet még feszültebbé tételéhez, és utólag a közösségi médiában izgató és uszító szöveget tettek közzé.

A magyarok imádkoztak, többen sírva fakadtak, a románok pedig szó szerint elfoglalták a temetőt, kitörték a temető kapuját, beözönlöttek a sírkertbe, kitépték a betonkeresztek mellé állított mogyorófa kereszteket, amelyek ott nyugvó magyar katonák emlékét őrizték.  A románok közül többen felmásztak a kerítésre, zászlókat lengettek, ünnepelni kezdtek, a hangfalból pedig előbb mulatós zene, majd ünnepi beszéd hallatszott. A temetőkapu bákói oldalán maradt magyarokat a csendőrök dupla sorfalat állva kellett átmenekítsék a csíkszentmártoni oldalra. A tömeg egy része magyarellenes rigmusokat skandált, mások pedig a kerítésen belülről kövekkel dobálták a magyarokat, zászlórudakkal döfködték az élőláncban állókat, ugyanakkor lökdösődés alakult ki. Az ortodox szertartás keretében felszentelték a román parcellát. A magyar tüntetők végül elvonultak a helyszínről, hogy elkerüljék a fizikai bántalmazásokat.

Az Úzvölgyén történt incidenst Kelemen Hunor RMDSZ-elnök teljes mértékben elítéli és a következőket jelentette ki: „Határozottan elítélünk minden erőszakos cselekedetet, és felszólítjuk a hatóságokat, hogy azonnal állítsák elő azokat, akik fizikai agresszióhoz folyamodtak, akik barbár módon rongáltak, akik betörtek az úzvölgyi katonatemetőbe, összetörve a kaput, akik kitépték a kereszteket, hogy megfélemlítsék közösségünket! A magyar emberek békésen tiltakoznak a dormánfalvi polgármester törvénytelenségei ellen, amelyeket az elmúlt időszakban több román hatóság is megállapított. A temetőt élőlánccal védő magyarok nem szítottak feszültséget, hanem őseik emlékének meggyalázása ellen tiltakoztak. Felkérjük ugyanakkor a román hírtelevíziókat, hogy vessenek véget a félretájékoztatásnak és uszításnak, mert az csak a konfliktus fokozódásához vezet!‟

Az RMDSZ elnöke, a felelősök előállítása mellett arra kérte a miniszterelnököt, hogy váltsa le a belügyminisztert, és Hargita megye prefektusát, hiszen mindketten felelősek azért, hogy ilyen súlyos atrocitásra kerülhetett sor.

Kommentek