Romániában, ahogyan Európa és a világ más országaiban is zajlik a koronavírus legyőzése érdekében indított oltáskampány. Tekintve a diszkriminációt, ami e téren tetten érhető, nevezetesen, hogy nincs semmilyen tájékoztató magyar nyelven, nem lehet magyarul regisztrálni az oltásra és nincsenek magyar formanyomtatványok, amelyek kitöltése kötelező a vakcina beadása előtt, ennek kapcsán a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz fordult. A szolgálat kifogásolja, hogy kizárólag román nyelven zajlik az állampolgárok tájékoztatása a vakcinával kapcsolatosan úgy, hogy a román orvosi szaknyelv komplikált, még azok számára is kihívás, akik egyébként kiválóan beszélik az ország hivatalos nyelvét. Egyértelműen kitűnik, hogy diszkriminációnak vannak kitéve a magyar anyanyelvű állampolgárok, a kizárólag román nyelvű tájékoztató főként a legnagyobb védelemre szoruló, idősebb generációt érinti hátrányosan.


A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat korábban Raed Arafat belügyi államtitkárhoz is levelet intézett, melyben kérte a magyar nyelvű tájékoztatást is, azonban az Oltáskampányt Koordináló Országos Bizottságtól azt a választ kapta, hogy Romániában a hivatalos nyelv a román és hogy tulajdonképpen angolul elérhetőek az információk a honlapon. Továbbá, a válaszlevélben a Bizottság azzal indokolt, hogy a magyar nyelvű tájékoztatás a helyi hatóságok feladatköréhez tartozik, és azok az anyagok, melyeket az oltással kapcsolatosan elküldenek, lefordíthatóak magyar nyelvre. A jogvédelmi szolgálat felkérte a helyi hatóságokat is, hogy tegyenek meg minden szükséges lépést annak biztosítása érdekében, hogy a magyarok anyanyelvükön szerezhessenek információkat a koronavírus-járvánnyal kapcsolatosan.

Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője meglepőnek és cinikusnak tartja a Bizottság által megfogalmazott választ, ugyanis ez által úgy véli, szem elől tévesztik azt az 1,3 milliós magyar anyanyelvű lakosságot, akik szintén Románia állampolgárai, és akik iránt az állam hasonló felelősséggel tartozik, mint a román anyanyelvű állampolgárok iránt.

Benkő Erika emellett kiemelte, hogy vannak olyan országok, mint például Norvégia, ahol az ország hivatalos nyelve és az angol mellett a vendégmunkások különféle nyelvein is tájékoztatják az embereket, hogy biztosak legyenek abban, hogy teljes mértékben megértik a járványügyi helyzet kapcsán közölt információkat.

Kommentek