A koronavírus megelőzését célzó kétnyelvű tájékoztató táblák kihelyezését kéri a magyar oktatási intézményekbe a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat. Az ügyben levélben fordultak az oktatási minisztériumhoz és a Kovászna, Hargita, Maros, Szatmár, valamint a Bihar megyei tanfelügyelőséghez.
A többek között a helyes maszkviselésre és kézmosásra, a személyek közti másfél méter távolság betartására intő táblák csak román nyelven olvashatóak a magyar oktatási intézményekben.

A diszkriminatív és egyoldalú tájékoztatásra egy szülő hívta fel a jogvédelmi szolgálat figyelmét. Kiemelve a Covid tájékoztató kampány hiányosságát közölte: a cél az kellene legyen, hogy a magyar gyerekek anyanyelvükön kapjanak közérthető információkat a járvánnyal kapcsolatos egészségügyi-biztonsági előírásokról.

Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője ezzel kapcsolatosan elmondta: „Örvendünk annak, hogy megkezdődik az iskola, de annak már kevésbé, hogy az oktatási minisztérium kizárólag román nyelvű Covid megelőzési tájékoztató táblákkal látta el a magyar tannyelvű iskolákat is. A felhívásban nem a tájékoztatás tényén van a lényeg, hanem annak eredményességén, vagyis hogy a célcsoport értse is azt, amire fel szeretnék hívni a figyelmét. Az iskolák esetében kimondottan fontosnak tartjuk, hogy magyar nyelvű pannók is legyenek a témában, ezért az ügyben az oktatási minisztériumhoz és a tanfelügyelőségekhez fordulunk és kérni fogjuk, oldják meg a magyar nyelvű táblák kihelyezését a legrövidebb időn belül. A figyelmünket a tényre egy jogtudatos szülő hívta fel, amit ezúton is köszönünk.”

Kommentek