Újabb durva magyarellenes kirohanással „alapozta meg‟ az RMDSZ és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) közötti esetleges kormányzati együttműködést a PNL szélsőséges sovinizmusáról hírhedt első alelnöke, Rareș Bogdan. Az európai parlamenti képviselő egy hétfő esti televíziós bejelentkezésben azt mondta: pártja nem akar együtt kormányozni az RMDSZ-szel.

„Amikor Kelemen Hunor minden reggel felmondja az alkotmány első cikkelyét, és megérti… Amit meg kell tanulnia neki és azoknak, akik szövetkezni akarnak velünk, az az, hogy Románia egységes, oszthatatlan nemzetállam‟ – mondta Bogdan az Antena 3 hírtelevízióban. Ezzel a televíziós műsorvezetőből politikussá avanzsált, a magyarok elleni uszító, a médiatanács részéről számos bírságot eredményező műsorairól hírhedt Bogdan szembemegy saját pártbeli főnökével. Ludovic Orban miniszterelnök, a PNL elnöke ugyanis még szeptember 10-én az Európai Parlament néppárti frakciójának igazgatótanácsával folytatott távértekezleten Kelemen Hunorral együtt arról beszélt, hogy a december 6-i parlamenti választást követően a PNL és az RMDSZ közös kormányzásra készül.

Orban megerősítette: pártja az EPP tagpártjaival, a – parlamenti küszöb átlépésére jelenleg esélytelennek tartott – Népi Mozgalom Párttal (PMP), illetve az RMDSZ-szel szeretne kormánykoalíciót alkotni. Az RMDSZ is szövetségre akar lépni az önkormányzati választások után PNL-lel mindenütt, ahol lehetséges, mert Romániának politikai stabilitásra van szüksége – mutatott rá Kelemen Hunor szövetségi elnök.

(Forrás: Krónika)

Kommentek