Újra kiadványhiánnyal szembesülnek az iskolák, sok múlik a pedagógusok leleményességén: Az idei tanévkezdésre sem készül el minden tankönyv, főleg a kisebbségek nyelvén kiadott segédeszközök hiányával kell számolniuk a diákoknak és tanáraiknak.

Egyelőre nem készültek el a magyar nyelvű tankönyvek, és valószínűsíthetően tanév elején is tankönyvhiánnyal szembesülnek a pedagógusok és diákok. Ennek egyik oka az, hogy a hetedik osztálytól egy új tanrend szerint tanulnak szinte mindent, az ehhez igazodó kiadványok nincsenek még készen, illetve a román könyvek magyar nyelvű fordítása is késésben van, sőt egyes esetekben még el sem kezdődött.

Maros megyében a tankönyveknek mintegy 90 százaléka megérkezett – nyilatkozta Ioan Macarie főtanfelügyelő, aki elmondta, már ki is szállították azokat, az iskolák raktárában helyezték el, és tanévkezdéskor kiosztják a diákoknak. Főleg a nemzetiségek anyanyelvén kiadott tankönyvek hiányoznak, amelyek a fordítás miatt késnek – tette hozzá a főtanfelügyelő. Ami a hetedik osztályos tankönyveket illeti, ott sok esetben még meg sem rendelték azokat. Hargita megyében is hasonló a helyzet – tudtuk meg Demeter Leventétől. A főtanfelügyelő arról beszélt lapunknak, hogy a tankönyvek zöme megérkezett, azokat most szállítják ki az iskoláknak. A 7-ik osztályos könyvekkel azonban gond lesz, azok nem fognak elkészülni a tanévkezdésig, sőt még utána is kénytelenek lesznek hiányolni a kiadványokat a pedagógusok és a diákok.

Érdeklődésünkre, hogy ebben az esetben hogyan oldják meg a tankönyvhiány okozta nehézségeket, Demeter elmondta, sok múlik a szaktanárok leleményességén. Vannak, akik a régieket használják úgy, hogy az általuk kiválasztott részek megfeleljenek az új elvárásoknak, akadnak, akik a román nyelvű kiadványokat alkalmazzák, azt fordítják le, abból készülnek a tanórákra. A tankönyvhiány az előző tanévben is gondot okozott a magyar tannyelvű osztályok számára, például sok első osztályba nem érkeztek meg időben a románnyelv-könyvek.

A késés miatt a tanítóknak improvizálniuk kellett. Maros megyében például sok tanító saját költségen nyomtatott feladatlapokat, illetve CD-n sokszorosította tanítványai számára azt, amit meg kellet tanulniuk. Aki nem szeretné, hogy diákjai a néhány hónapos késés miatt lemaradjanak, annak saját módszert kell kitalálnia, hogy lépést tarthassanak a diákok a tananyaggal.

(Forrás: Krónika)

Kommentek