Dan Tanasă újabb kötekedése: Egyre paranoiásabb Dan Tanasă, aki újabban hagyományőrző tá- borokban látja Románia területi épségére a veszélyt. A blogger legutóbb a zabolai Csipkésben megszervezet Őseink és hőseink emlékezete 1848–1849 nevet viselő hagyományőrző-ismereterjesztő táborra bukott ki, katonai kiképzőtábort sejtve a tulajdonképpeni játszadozás mögött.

A tábort augusztus 4–10. között hozta tető alá a Kézdiszéki Huszár Hagyományőrző Egyesület, partnerségben a szegedi 3-as Honvédzászlóalj és a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület málnásfürdői tüzércsapatával. A huszárok a zabolai Csipkésben ütötték fel a „főhadiszállásukat‟, viszont mivel a zabolai kastélyban ezzel egy időben zajlott a nemzetközi tánctábor, így annak szervezői kérésének eleget téve vállalták, hogy abba az ünnepségbe is bekapcsolódnak.

Pál Olivértől, a Kézdiszéki Huszár Hagyományőrző Egyesület elnökétől megtudtuk: jelentették a zabolai rendőrőrsön, hogy egy bizonyos nap egy bizonyos létszámú csapat hagyományőrző ruhában fog a főúton masírozni, tehát maximálisan eleget tettek a törvényes előírásnak. Ezt a rendőrség nyugtázta is, viszont később „felsőbb utasításra‟ jelentkeztek a hagyományőrzőknél, bevizsgálni a „fegyvereiket‟.

– Én elővetem a legjobb puskánkat, bemutattuk, hogy az egy igencsak jó másolat súlyra és színre. A rendőr megmosolyogta, majd elment – magyarázta Pál Olivér.

A blogger egyébként azt adta hírül, hogy Kovászna Megye Taná- csának és Kézdivásárhely Önkormányzatának támogatásával olyan katonai tábor zajlik, ahol az ifjak felesküsznek Magyarország zászlójára, és fegyveres kiképzésben részesülnek. „Katonai egyenruhában masíroznak Zabola utcáin a gyerekek, félelmet ébresztve a románokban, akik nagyon jól tudják, hogy mit kellet elszenvedjenek 1848–49-ben a hasonló uniformist viselőktől‟ – írta.

(Forrás: Székely Hírmondó)

Kommentek