Mint ismeretes, az elmúlt időszakban az ország több városában szerveztek tüntetéseket a járványvédelmi intézkedések ellen, amelyeket a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) párt koordinált. Pitești központjában hétfőn délután közel 400 fős tömeg gyűlt össze, akik a a kijárási tilalom és a kötelező maszkviselés ellen tüntettek, valamint szabadságot követeltek.

A megmozdulás első felében a tömeg az összegyűlés céljának megfelelően a korlátozások ellen tüntetett, olyan jelszavak hangzottak el, mint a “Szabadságot!”, “Le a kormánnyal!”, azonban a tiltakozás második felében idegengyűlölő jelszavak skandálásába kezdett az összegyűlt tumultus. A futball mérkőzéseket végig kísérő, jól ismert “Ki a magyarokkal az országból!” rigmust skandálták a résztvevők. Megmagyarázhatatlan módon, a tömeg a jelenlegi járványügyi helyzet miatt is a magyarokat okolta és kihasználta az alkalmat, hogy a magyar kisebbség ellen uszítson.

Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője kifejtette: “nagyon aggasztó, hogy egy parlamenti párt nevével fémjelzett tüntetéseken hangzanak el ilyen magyarellenes kijelentések és az is, hogy a járvány alatt folytatódik a bűnbakkeresés, aminek etnikai színezetet ad az a mód, ahogy a magyarellenes retorika hangsúlyosan jelen van a járvány ellenes intézkedések ellen tüntetők diskurzusában.”

Kommentek