A Brassói Táblabíróság hétfőn meghozott jogerős ítélete szerint el kell távolítani a kétnyelvű helységnévtáblákat a Kovászna megyei Nagypatak (Valea Mare) községben – jelentette kedden az Agerpres hírügynökség. 

A Brassói Táblabíróság ítélete kötelezi a Kovászna megyei önkormányzatot, hogy szerelje le a település bejáratainál felszerelt román és magyar nyelvű helységnévtáblákat. Azt is előírja továbbá, hogy csak az állam nyelvén, azaz románul feliratozott helységnévtáblákat helyezzen ki.

A zömében románok által lakott Nagypatakon kihelyezett kétnyelvű helységnévtáblák miatt az úzvölgyi román megemlékezéseket is szervező Nép Útja (Calea Neamului) egyesület megyei szervezete tett panaszt 2022 augusztusában a Kovászna megyei prefektúrán. Indoklásuk szerint a táblák törvényt sértenek, mivel a községben a magyarok aránya nem éri el a közigazgatási törvény által előírt 20 százalékos nyelvhasználati küszöböt. Az Agerpres szerint a táblabíróság mostani döntésével részben jóváhagyta a prefektúra óvását, amelyben az alapfokon eljáró Kovászna Megyei Törvényszék ítéletét kifogásolta.

A hétfőn meghozott ítéletet a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma is üdvözölte, és a törvényesség, a nemzeti egység fontos győzelmének nevezte. Facebook-oldalukon azt írták, hogy a Kovászna megye zömében románok által lakott részében kihelyezett kétnyelvű táblákat a román polgármesterek és civil szervezetek is kifogásolták.

A román civil szervezet szerint elfogadhatatlan, hogy a megye területét „etnikai kritériumok” alapján jelöljék, ezért a civil fórum „tovább harcol” a törvény betartásáért és a román nemzeti egységért – írták. Az 1065 lakosú Nagypatakon a legutóbbi romániai népszámláláson 21-en vallották magukat magyarnak.

 

(Forrás: Székelyhon.ro; Fotó: A Kovászna, a Hargita és a Maros megyei románok civil fórumának a Facebook-oldala- a Maszol.ro portálról)

Kommentek