A bíróság elutasította a Méltóságért Európában Polgári Egyesület azon keresetét, amelyben pénzbírság összegének megállapítását kérték Székelykeresztúr polgármestere számára, mert szerintük nem hajtott végre egy jogerős ítéletet.

Decemberben kötelezte jogerősen pénzbírság fizetésére a marosvásárhelyi ítélőtábla Keresztúr polgármesterét, azzal az indokkal, hogy nem hajtotta végre a Városháza felirat eltávolítására vonatkozó végzést. A döntés azért is furcsa, mert a kifogásolt megnevezés levételéről rendelkező korábbi bírói döntés jogerőre emelkedése, 2017 novembere előtt már eltávolították a Városháza feliratot.

A per tehát okafogyott lett volna, ha a városvezető bizonyítja a levételt a bírságolásért indított per elsőfokú tárgyalásán. Ám ez elmaradt, másodfokon pedig nem vették figyelembe a bizonyítékot, és született egy abszurd ítélet, amely egy olyan mulasztásért büntetné a bruttó minimálbér 20 százalékának megfelelő napi összeggel a polgármestert, amelyet nem követett el.

A végzés ugyanakkor nem állapította meg a bírság összegét, amely megközelíthette volna a 150 ezer lejt. Az ADEC ezért újabb pert indított, a bírság összegének megállapítását kérve, ezt a keresetet viszont a Hargita megyei törvényszék elutasította.

(Forrás: Krónika)

Kommentek