Feljelentette a csíkszenttamási polgármestert Dan Tanasă. A Méltóságért Európában Polgári Egyesület elnöke ezúttal azt sérelmezi, hogy a felcsíki község Facebook-oldalán csak magyar nyelvű tájékoztatók olvashatók, és ezzel diszkriminálják a román ajkú lakosságot. Csíkszenttamás hivatalos weboldalán minden információ elérhető román nyelven is, a község 99 százaléka magyar ajkú – közölte a Hargita Népével a település polgármestere.

Csíkszenttamás község Facebook-oldalán hivatali értesítéseket közölnek, illetve többek között sport- és szabadidős tevékenységekről, egyházi eseményekről és kulturális programokról tájékoztatják a község lakosságát. Ezen a felületen csak magyar nyelven jelennek meg a hirdetések, ám a csikszenttamas.ro oldalon magyarul és románul is elérhetők a közérdekű információk. Dan Tanasă, a Méltóságért Európában Polgári Egyesület elnöke tavaly novemberben az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál panaszolta be Kedves Róbertet, a település polgármesterét azért, hogy a közösségi oldalon magyarul kommunikálnak, és ezzel diszkriminálják a település román ajkú lakosságát.

– Én akkor erre reagáltam is, elmondtam, hogy ez egy olyan oldal, ami nem közpénzből működik, nem a hivatal, hanem magánszemélyek működtetik. A hivatalos információk megjelennek a község honlapján, és azok románul is, magyarul is olvashatók. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács februárban nekem adott igazat, nem talált törvénytelenséget. Végül a múlt héten kaptam az értesítést, hogy az ügy a Bukaresti Törvényszéken folytatódik. Tanasă megtámadta a Diszkriminációellenes Tanács korábbi döntését – mondta el lapunknak Kedves Róbert. Hozzátette: abszurd ez a feljelentés, hiszen a község 99 százaléka magyar ajkú.

– 21 napon belül mi is le kell tegyük az álláspontunkat, és folytatjuk a harcot – jegyezte meg Kedves Róbert.

Nem került a tanácsba Dan Tanasă Titkos szavazással megválasztotta tegnapi együttes ülésén a képviselőház és a szenátus az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) igazgatótanácsában megüresedő hét mandátum várományosát.

A hétfői meghallgatásokat követően az illetékes parlamenti szakbizottságok 23 jelölést véleményeztek pozitívan, egyet elutasítottak. A parlamenti szavazás nyomán Claudia-Sorina Popa, Adrian Diaconu, Horia Grama, Asztalos-Ferenc Csaba, Jura Cristian, Cătălina Olteanu és Maria Moţát nevezik ki a CNCD igazgatótanácsának tagjává. Eredetileg 26 jelölt pályázott a CNCD igazgatótanácsában megüresedő hét helyre, ketten azonban (Radu Potcoavă és Doru Frunzulică) időközben visszaléptek.

A szakbizottságokban pozitív véleményezést kapott jelöltek közül a parlamenti szavazáson a tanács eddigi elnöke Asztalos-Ferenc Csaba – 288 támogató, 34 ellenszavazattal került az igazgatótanácsba, míg a feljelentéseiről elhíresült Dan Tanasă – 42 támogató, 280 ellenszavazatot kapott.

(Forrás: Hargita Népe)

Kommentek