A moldvai felek javára döntött tegnapi, jogerős ítéletében a Ploiesti-i Táblabíróság Gyergyószentmiklós és a moldvai Almásmező határperében, amely a Békás-szoros hovatartozásáról szól. A romániai bíróságok portálján közzétett tegnapi ítélet közel tíz évi pereskedést zár le. Hargita Megye Tanácsa rendkívüli jogorvoslatért folyamodik.

„Egyértelműen, hogy ezt nem hagyjuk ennyiben, fellebbezni fogunk, hisz van a különleges fellebbezésnek a lehetősége, persze ezt meg kell várjuk előbb az indoklást.‟

– mondta Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba a táblabírósági döntést követően. Az indoklást követő 5 napon belül rendkívüli jogorvoslatot fognak kérni. Ugyanakkor más jogi lépéseket is fontolgatnak.

Mint ismert: a táblabíróság elfogadta Almásmező, valamint Neamt megye önkormányzata, prefektusa és kataszteri hivatala fellebbezését a Békás-szoros hovatartozásáról szóló perben. Ugyanakkor megalapozatlannak tartotta és elutasította Hargita Megye Tanácsa és prefektusa belépését a perbe. Ezzel megváltoztatta az egy évvel ezelőtt kimondott elsőfokú ítéletet, amely a székelyföldi feleknek kedvezett. Borboly Csaba tanácselök sérelmezi, hogy Hargita megye önkormányzatát és prefektusát kizárták a perből. Híradónknak kifejtette a kizárás okát:

BORBOLY CSABA

elnök, Hargita Megye Tanácsa

„Egyértelmű a kizárás indoka az lehet, hogy az igaz, az nálunk van, de attól kezdve, hogy kizártak minket, a mi bizonyítékainkat a döntéshozatalnál nem kellett a bíróknak figyelembe venni.‟

A megyei tanács kizárása törvénytelen, több jogszabály is előírja ugyanis, hogy a megyék határtelepüléseinek határvitáit a megyei önkormányzatok bevonásával kell rendezni. A hagyományosan Székelyföldhöz tartozó Békás-szoros, és a körülötte fekvő 700 hektáros terület hovatartozása azt követően vált kérdésessé, hogy 1998-ban a két megye kataszteri hivatala azt rögzítette egy jegyzőkönyvben, hogy a terület Almásmezőhöz tartozik. Ezt Gyergyószentmiklós akkori alpolgármestere is aláírta. Ennek a jegyzőkönyvnek a megsemmisítésére és a megyehatár kiigazítására irányultak az ezt követő székelyföldi kezdeményezések. A pert 2013-tól a Prahova megyei törvényszék tárgyalta, amely egy évvel ezelőtt mondta ki a Hargita megye számára kedvező ítéletet. Az első fokon eljáró bíróság Gyergyószentmiklós és Hargita megye számára kedvező módon jelölte ki a megyehatárt. Ezt az ítéletet változtatta meg most jogerős határozatában a Ploiesti-i Táblabíróság.

(Forrás: ErdélyTV)

Kommentek