Miután az RMDSZ-t egy politikai megállapodás ellenére kitaszították a kormányzásból, a kormmányzó PSD és PNL képviselői benyújtottak a parlamentbe egy olyan törvénytervezetet melynek az a célja, hogy a jelenleg érvényben lévő 5%-os választási küszöböt 7%-ra emeljék, azzal az egyértelmű céllal, hogy megszüntesse az RMDSZ-t, a romániai magyarság politikai képviseletét a román parlamentben. Céljuk ugyanakkor az azúgynevezett alternatív küszöb eltörlése is, miszerint, ha egy párt négy megyében 20 százalékot szerez, akkor parlamenti mandátumokat szerezhet, ez a kompromisszumot az RMDSZ kötötte korábbi években.

Ez  nagy gondokat okozna az általában a szavazatok 6 százalékát megszerző RMDSZ-nek, és megakadályozná, hogy a magyar közösség politikai képviselőket küldjön a román törvényhozásba. A PSD és a PLN szerint „nagyobb stabilitást akarnak teremteni Romániában, csökkenteni a politikai spektrum fragmentáltságát”, de ha ezt a törvényjavaslatot megszavazzák a parlamentben, az az RMDSZ kiiktatását jelenti a román politikai szférából.
Egy évvel a választások előtt a magyar közösség tagjai rendkívül ellenséges lépésnek tartják ezt a lépést, amely megakadályozza, hogy a magyar közösség tagjai részt vegyenek a román törvényhozásban, valamint megakadályozza az RMDSZ részvételét a kormányzásban a jövőben.

Egy ismert politológus, Christian Parvulescu ezekkel a tervekkel kapcsolatban kijelentette, hogy „azok az országok, amelyek demokráciát akarnak építeni, nem emelik, hanem csökkentik a küszöböt”. Azt is elmondta, “hogy az 5 százalékos küszöb már magasnak számít, ami kihat a romániai demokratikus képviseletre. A 7%-os küszöb óriási. Ez a kisebb romániai pártok ellen lép fel. Semmilyen módon nem befolyásolja az AUR-t, de bizonyos körülmények között hatással lehet az USR-ra és a REPER-re. Az UDMR-re ugyanúgy hatással lesz. Ha ez az UDMR kiküszöbölését célozza, akkor még rosszabb, mert az UDMR reprezentációjának kiiktatása nagyban bonyolítja az etnikai egyenletet. Ha egy ilyen javaslat nem demokratikus, akkor Törökország felé orientál minket, nem Hollandia felé.” nyilatkozta a politológus.

Ismert tény, hogy az elmúlt 30 évben az RMDSZ a román parlament mindkét házába küldött képviselőket, tagjai általában 30 honatyából állnak, egymillió embert képviselve. Az RMDSZ hozzájárult a jó kormányzáshoz és a jó közpolitikához, mind a román parlamentben, mind a kormányokban, amelyekben  részt vett. Az RMDSZ jelenléte a román politikai életben mindig is az interetnikus béke és egyensúly garanciáját jelentette a román és a magyar közösségek között. . Ennek a törvénynek a román parlamentben történő elfogadása zűrzavart és nyugtalanságot fog okozni a romániai magyar lakosság körében, amely attól tart, hogy a román törvényhozásban való képviselet hiányában a közösség kulturális és nyelvi jogait korlátozó, valamint diszkriminatív törvényeket fogadnak el. a közösség ellen irányuló törvények meghozatala is lehetséges lesz.

Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet arra, hogy az Európai Unióban nincs sehol magas parlamenti küszöb. A 2019-es európai parlamenti választásokon alkalmazott választói küszöb a leadott érvényes szavazatok 5%-a között mozgott, amelyet kilenc tagállamban (Csehország, Franciaország, Horvátország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia) és Cipruson megkövetelt 1,8%-a kellett volna, míg 14 tagállam nem határoz meg küszöböt. Olaszország, Ausztria és Svédország 4 %-os küszöböt alkalmazott; Görögország pedig 3 %. A cikk írásakor úgy tűnik, hogy ezek a küszöbök továbbra is érvényesek lesznek a 2024-es európai választásokon. Tehát ez is azt mutatja, hogy a Románia által bevezetni kívánt 7 százalékos küszöb óriási, és nagyon negatívan fog hatni a romániai demokrácia minőségére, magának a tervezetnek az a célja, hogy megszüntesse a romániai magyar politikai képviseletet.

Kommentek