Szeptember 29-én a 2019/64/359-es számmal iktatták a kézdivásárhelyi bíróságon a brassói táblabíróságról címükre postázott periratot, melyben felperesként a román államot képviselő pénzügyminisztérium, alperesként pedig az ozsdolai Láros Közbirtokosság, a helyi és megyei földosztó bizottság szerepel. Minden valószínűség szerint e hónap második felében vagy október elején kerül sor az első alapfokú tárgyalásra.

Emlékeztetjük olvasóinkat, hogy a per tétje óriási, hiszen közel háromezer hektár közbirtokossági erdő visszaállamosításáról van szó. A periratot 2018. október 9-én iktatták a kézdivásárhelyi bíróságon, de a tárgyalásra csak idén április 2-án került sor, 9-én pedig átadták a pert a megyei törvényszéknek, ahol május 23-án tartották meg a tárgyalást és 30-án a brassói táblabíróságra ruházták a döntést, hogy melyik bírói testület – a kézdivásárhelyi bíróság vagy a megyei törvényszék – illetékes-e letárgyalni alapfokon a pert. A brassói táblabíróság augusztus 6-án hozta meg végleges döntését: a pert visszautalta alapfokú tárgyalásra a kézdivásárhelyi bíróságra.

Pál István közbirtokossági elnök semmi jóra nem számít, hiszen a felperes nem más, mint a román állam. Annak, hogy a pert visszautalták Kézdivásárhelyre, az a hátulütője – tudtuk meg –, hogy a végleges döntést a megyei törvényszék fogja meghozni, ellenben ha alapfokokon a megyei törvényszék tárgyalta volna le, akkor lehetőségük lett volna fellebbezni a brassói táblabíróságon, illetve a legfelsőbb bíróságon is.

(Forrás: Háromszék)

Kommentek