Megjelent a Diszkriminációellenes Tanács meghallgatásán Tánczos Barna szenátor és Korodi Attila parlamenti képviselő, akiket több szélsőséges román nacionalista szervezet jelentett fel az úzvölgyi incidensek kapcsán. A feljelentők nem képviseltették magukat a meghallgatáson.

A Diszkriminációellenes Tanács feljelentés nyomán indított vizsgálatot az június 6-i úzvölgyi incidensek kapcsán, szélsőséges román szervezetek beadványa szerint ugyanis a helyszínen megjelent békésen tiltakozó magyar temetővédők diszkriminálták volna a sírkertet vandál módon megrohanó román tömeget. Tánczos Barna a meghallgatáson kifejtette, hogy jelenlétével Úzvölgyében az ominózus napon nem saját magát, hanem az egész erdélyi magyarságot képviselte, a hazug médiakampánnyal megtámogatott sírgyalázás elleni tiltakozásként. A feljelentés pedig nem csak hogy nem állja meg a helyét, hanem a magyarok ellen indított offenzíva része.

TÁNCZOS BARNA

szenátusi frakcióvezető, RMDSZ

„Az egész magyar közösséget sértik azzal, hogy amikor mi békésen, határozottan, tiltakozásunknak adunk hangot, akkor őket sértenénk. Természetes, hogy hazugak a vádak, természetes, hogy hazug minden, ami erre a dormánfalvi polgármester akciójára ráépült, és következő hetekben, hónapokban több dokumentumot is benyújtunk majd még az igazunk bizonyítására.”

A meghallgatáson szintén jelenlévő Korodi Attila kéviselő elmondta, hogy vázolták a bizottság előtt a sajnálatos incidensekhez vezető körülményeket, a bajkeverő futballultrák beszervezéséig. Úgy vélte, a történések mögött álló erők a román–magyar kapcsolatok megrontását célozták.

KORODI ATTILA

képviselőházi frakcióvezető

„Az úzvölgyi történeteket látva, van egy olyan szűk réteg ebben az országban, amely abban érdekelt, hogy a kapcsolatok romoljanak. Nekünk, erdélyi magyaroknak az az érdekünk, hogy ezek a kapcsolatok folyamatosan erősödjenek, bővüljenek, úgy hogy mind a két közösség egymást tiszteletben tartja és elfogadja azokkal az értékekkel, azokkal a történelmi valóságokkal, azokkal a regionális identitásokkal, amelyek bennünket jellemeznek.”

Korodi Attila hozzátette: írásban is benyújtják az álláspontjukat az ezt támogató dokumentumok kíséretében, és bízik benne, hogy a döntésével a Diszkriminációellenes Tanács igazolja a helyét a román demokratikus jogrendben és kimondja, hogy nem lehet diszkriminációt kiáltani azokra, akik pont azért voltak ott, hogy a diszkrimináció ellen tiltakozzanak.

(Forrás: ErdélyTV)

Kommentek