A Román Tornaszövetséget súlyos bántalmazási eset eltussolásával vádolják, ugyanis a román ProSport portál által közölt információk szerint, a tornász válogatott egyik tagját, egy 15 éves magyar származású fiút embertelen megaláztatásoknak vetettek alá. Két román ajkú kollégája súlyos, erőszakos bánásmódot alkalmazott a sportoló ellen, míg a többiek tétlenül végignézték a horrorisztikus eseményeket.

Az eset kapcsán etnikai diszkrimináció is felmerül, mivel a bántalmazott egy magyar kiskorú volt, akit román társai ütlegelése, megalázása közben folyamatosan magyarságára hivatkozva szidalmazták.

A közelgő Európa-bajnokságra készülve, a resicai sportkomplexumban tartottak edzőtábort a tornászoknak, ahol a fiatal sportolók, az edzést követően bulit szerveztek, amelyen, mint utólag kiderült szeszes italokat is fogyasztottak. A román tornászok közül ketten, F.B. és D.P. a fűtőtesthez kötözték a magyar tornászfiút, levágták a haját, meztelenre vetkőztették, alkoholfogyasztásra kényszerítették, ráfeküdtek és szexuális kontaktust mímeltek vele. Ezeket a jeleneteket a csapat többi tagja végignézték, anélkül, hogy bármelyikük közbelépett volna. A sportolók eközben azt kiabálták neki, hogy „ungure, ungure” (“magyar, magyar”).

A nagymértékű megaláztatás után a sportoló másnap elhagyta az edzőtábort, hazament a Temes megyei Lugosra, és elmondta szüleinek, hogy milyen drasztikus bántalmazásnak volt kitéve.

Ha az eset büntetőjogi megközelítését vizsgáljuk, akkor több bűncselekmény elkövetését vélhetjük felismerni: jogellenes szabadságelvonás (az áldozat kezét megkötözték, és a beleegyezése nélkül tartották fogva egy szobában), testi sértés, szexuális perverzió, kiskorúval szembeni rossz bánásmód, etnikai diszkrimináció, etnikai származás miatti rossz bánásmód.

A ProSport portál felhívja a figyelmet arra, hogy a Román Tornaszövetség képviselői igyekeznek eltussolni a szörnyű történetet. A lap szerint is felháborító, hogy egy ígéretes sportolót megkínoznak a válogatott táborában, etnikai alapon diszkriminálják, miközben a felelősök inkább arra törekednek, hogy az ügyet szőnyeg alá söpörjék. A Román Tornaszövetség értesült az esetről, de egyelőre nem tett semmilyen lépést az ügyben.

Ez az eset is rávilágít arra, hogy a sportvilágban teljes mértékben jelen vannak: az erőszak, az etnikai diszkrimináció és a zaklatás formái.

(Fotó: Prosport)

Kommentek