Korábbi magyarellenes kirohanása ellenére nem vonja vissza az aacheni székhelyű Nemzetközi Nagy Károly Bizottság a román államfő kitüntetését. Erről a testület elnöke tájékoztatta Bencsik János független országgyűlési képviselőt.

A magyarországi politikus hétfőn a Facebook-oldalán közölte: a legrangosabb európai elismerést, a Nagy Károly-díjat adományozó bizottságnak még május közepén írt levelet, amelyben felhívta a figyelmet, hogy az általuk kitüntetni szándékozott Klaus Iohannis „mindent megtesz azért, hogy az erdélyi magyarságot megalázza, és jogai gyakorlásában akadályozza‟.

Az országgyűlési képviselő a levelében hat konkrét esettel példázta a román államfő magyarellenes kirohanásait. A Bencsik Jánosnak írt válaszában a bizottság elnöke, Jürgen Linden ezek közül csak egyre (az „Erdély kiárusítására‟ vonatkozó kijelentésére – szerk. megj) tért ki, azt állítva, hogy a Klaus Iohannis csupán az alkotmány őre, és „szokatlanul éles retorikája‟ nem a magyarokat, hanem politikai ellenfeleit célozta.

„A bizottságot ezek szerint cseppet sem zavarja, hogy egy európai uniós tagországban nyíltan nemzetbiztonsági kockázatként kezelik a legnagyobb államalkotó nemzetiséget, iskolákat vegzálnak és zárnak be, nemzeti jelképeket és ünnepeket üldöznek, belpolitikai haszonszerzés céljából soviniszta gyűlöletkeltést folytatnak‟ – állapította meg Bencsik János.

A bizottság döntése nem meglepetés. Jürgen Linden egy hónapja kifejtette egy interjúban az Aachener Zeitung című helyi lapnak, hogy Klaus Iohannis román államfő „egy elkötelezett európai‟, aki a magyarellenes kijelentései ellenére meg fogja kapni a legrangosabb európai kitüntetést. Azt is hozzáfűzte, hogy szerinte Iohannis nem lett nacionalista.

(Forrás: maszol.ro)

Kommentek