Eljárásjogi hiba történt, ezért kell megismételni a tárgyalás egy részét – mondta a Székelyhonnak Gogolák Csongor ügyvéd, aki a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnáziumot képviseli abban a perben, amelyet román nacionalista szervezetek indítottak a tanintézet törvénytelennek vélt tavalyi létrehozása miatt.

A magyarellenes megnyilvánulásairól ismert Népi Mozgalom Párt (PMP), a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC), valamint a marosvásárhelyi Unirea Főgimnázium és a főgimnázium szülői munkaközössége áprilisban közösen perelte be a tanügyminisztériumot és a gimnáziumot a tanintézet törvénytelennek vélt tavalyi létrehozása miatt. Azóta – mint az iskolát képviselő ügyvédtől megtudtuk – összesen két-három per zajlott le, s bár keddre érdemi tárgyalást és ítélethirdetést vártak, végül halasztottak. „Eljárásjogi hiba történt, ezért meg kell ismételni az eljárás egy részét, valószínűleg az utolsó tárgyalást.

Mivel nem idézték be a minisztériumot, most minden iratot kiküldenek nekik, arról nyilatkozniuk kell, hogy egyetértenek, vagy milyen kifogásaik vannak, s akkor újból tárgyalják‟ – magyarázta Gogolák Csongor ügyvéd. Hozzátette, az alperesnek, vagyis a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnáziumnak ez a per és az ítélethirdetés nem sürgős, mert amíg nincs ítélet, addig biztos, hogy a döntés nem befolyásolja a marosvásárhelyi iskola jövőjét. A per végkimenetelét illetően az ügyvéd azt mondta, hogy bizakodóak, de Romániában sosem lehet biztos az ember semmiben, nemhogy egy peres eljárás végkimenetelében.

„Veszítettünk már el olyan pert, amit meg kellett volna nyernünk, és fordítva‟ – tette hozzá Gogolák Csongor. Az iskola igazgatója, Tamási Zsolt is bizakodó, amint elmondta, várják a következő tárgyalást. Az iskola újraalapításáról 2018 februárjában törvényt fogadott el a román parlament, ezt azonban az alkotmánybíróság egy hónappal később alkotmányellenesnek minősítette. Az iskola végül az oktatási tárca tavaly augusztus 9-én elfogadott rendelete alapján nyithatta meg ismét kapuját immár II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium néven.

(Forrás: Krónika)

Kommentek