Míg korábban a Hargita megyei polgármesterek határozottan kiálltak a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) által kifogásolt Községháza feliratokért, vállalva az első- és másodfokú bírósági eljárásokat is, mára a helyzet megváltozott. Az egyesület által sorozatosan megnyert bírósági eljárások, az eltávolított feliratok, és a korondi polgármester esetében egy sajátságos értelmezés miatt megállapított nagy összegű bírság után jelentősen csökkent az ellenállás.

Nincs értelme a pereskedésnek – összegzett kérdésünkre Székely Ernő csíkszentkirályi polgármester. A község vezetősége nemrég szintén felszólítást kapott a Dan Tanasă vezette egyesülettől, hogy távolítsák el a községházát megnevező feliratot az épület homlokzatáról, mert az ADEC szerint nincs román nyelvű megfelelője, Magyarországról vették át, és törvénytelenül használják. A községvezető arról is beszélt, hogy a helyi önkormányzati képviselő-testület csütörtöki ülésén azt fogja javasolni, hogy a kifogásolt feliratot távolítsák el. ,,Fölösleges perelni, mert idáig akik pereltek, mind elveszítették. Ha lett volna legalább két eset, amikor valaki pert nyer az egyesület ellen, akkor lenne értelme. Alkalmazkodunk, levesszük, és aztán meglátjuk, mit hoz a jövő‟ – fogalmazta meg véleményét Székely Ernő, aki szerint a bíróságon egyformán viszonyulnak ezekhez az ügyekhez, és elutasítják a települések érveit.

Hasonló helyzetben van Csíkszentmihály is, ahová már a nyár folyamán érkezett egy felszólítás az ADEC részéről, hasonló tartalommal, mint amit már számos község, illetve város polgármesteri hivatala is kapott. Ebben az esetben a Községháza felirat mellett az épületre kitűzött székely zászló eltávolítását is kérték, illetve azt, hogy a polgármesteri hivatalt megnevező kétnyelvű táblákat úgy helyezzék el, hogy a román változat legyen felül.

A kérés a helyi önkormányzat elé került, amely úgy döntött, hogy az előzmények ismeretében nincs értelme a bírósági eljárásnak, így a kérésnek eleget tettek. A Községháza feliratot levették, akárcsak a székely lobogót, a táblákat pedig a kért módon helyezték el. A pert azonban így sem kerülik el. Izsák-Székely Lóránt polgármester elmondta, hogy az egyesület azt kérte tőlük, küldjenek fotót is arról, hogy a kért változtatások megtörténtek, de erre azt válaszolták, ha az ADEC nem hisz a hivatalos válaszlevélnek, győződjön meg róla a helyszínen. Ezek után az egyesület pert helyezett kilátásba a bizonyítás érdekében. Az elöljáró rendelkezik egy olyan, 1962-ben készült fényképpel is, amely a Magyar Autonóm Tartomány Csík rajonjában található csíkszentmihályi községházáról készült, ahol a polgármesteri hivatalt jelző, két nyelven feliratozott táblák egymás mellett láthatók. ,,Furcsa, hogy amíg 1962-ben ez jó volt, most alárendeltek lettünk‟ – vélekedett.

Csíkszenttamásra is érkezett a Községháza felirat eltávolítására vonatkozó felszólítás az egyesülettől. Mint Kedves Róbert polgármestertől megtudtuk, folyamatban van a községháza felújítása, ezért a feliratot már korábban levették, és egyelőre nem is kerül vissza.

(Forrás: Krónika)

Kommentek