Amennyiben hatalomra jutnak Kolozsváron, megszüntetik a magyar iskolákat és véget vetnek a „szegregációnak‟, írja Alin Coleșa, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) Kolozs megyei parlamenti képviselője a bzc.ro nevű internetes oldalon.

A szélsőségesen nacionalista AUR Kolozs megyei képviselője azzal érvel, hogy a gyermekek „etnikai elkülönítése‟ nem szolgálja a multikulturalitást – attól teljesen eltekint, hogy a romániai magyar kisebbség tagjainak joga van a saját anyanyelvén tanulni, arról már nem is beszélve, hogy a gyermekek bizonyítottan sokkal jobban fejlődnek anyanyelvi környezetben. Az AUR azonban úgy véli, minden kolozsvári magyar iskolában román osztályok is kellene működjenek, és ha ez rajtuk múlik, akkor át is alakítják az oktatási hálózatot – ehhez kérik választók szavazatait.

A válaszreakció nem sokat váratott magára: Csoma Botond, az RMDSZ szóvivője kijelentette: ugyanezt mondta annak idején a magyargyűlölő Gheorghe Funar polgármester is, és ezt csakis úgy tudják legyőzni, ha a magyarok nagy számban mennek el június 9-én szavazni a magyargyűlölők ellen.

„Ezek a magyargyűlölő AUR-osok megint kimutatták a foguk fehérjét. Az mondták, hogy ha Kolozsváron hatalomra kerülnének, akkor megszüntetnék a magyar iskolákat és minden belvárosi magyar iskolába betennének egy román osztályt. Ugyanezt mondta annak idején a magyargyűlölő Funar is. Meg kell akadályoznunk ezt, és csak úgy tudjuk megakadályozni, hogy ha június 9-én nagy számban elmegyünk szavazni mi, magyarok, a magyargyűlölők ellen sok magyar szavazat legyen, és így meg tudjuk akadályozni azt, hogy az AUR-osok az őrült magyargyűlölő terveiket megvalósítsák‟ – mondja Csoma Botond, az RMDSZ szóvivője a Facebookon közzétett videoüzenetében.

(Forrás: maszol.ro; fotó: gazetadecluj.ro)

Kommentek