Nehézkesen indult szerda délután a Calea Neamului (Nemzet Útja) nevű román nacionalista szervezet által Sepsiszentgyörgyre szervezett „kulturális rendezvény‟, amelyre ez egész országból mintegy 40 személyt sikerült toborozni, hogy a Mihai Viteazul téren megünnepeljék a román himnusz napját.

A Mihai Tîrnoveanu által képviselt szervezet korábban tájékoztatta a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatalt, hogy „kulturális rendezvényt‟ szerveznek a városban, ám az önkormányzat a járványhelyzetre hivatkozva nem adott erre engedélyt, mivel a megmozdulásra az ország különböző megyéiből toboroztak résztvevőket, ami aggasztó a fertőzés terjesztése szempontjából. A Calea Neamului egyesület ennek ellenére megszervezte az ünnepséget, arra hivatkozva, hogy csak bejelentési kötelezettségük van, a kulturális rendezvényeket nem kell engedélyeztetni.

A sepsiszentgyörgyi Mihai Viteazul téren lévő, román népviseletbe öltözött ünneplőket először az esemény biztosítására kirendelt csendőrök felszólították, hogy viseljenek védőmaszkot, sőt adtak is annak, akinek nem volt kéznél, ám a maszkokat a jelenlévők többsége nem volt hajlandó feltenni. A 15 órára meghirdetett „kulturális rendezvény‟ indításával megkéstek, mivel várták, hogy a társszervező, a bukaresti Grupul NOI nevű csoport megérkezzen a helyszínre a beígért „meglepetéssel‟. Várakozás közben néhányan követelték a sepsiszentgyörgyi főtér felső szakaszának korszerűsítését végző munkásoktól, hogy hagyják abba a munkát, mivel a gépek zaja zavarja az eseményt.

Eközben megérkezett a bukaresti csoport öt tagja és meglepetésként kifeszítettek egy nagy méretű vásznat, amelyre a román himnusz első szakasza volt felírva. Az ünneplők elénekelték a román himnusz minden szakaszát. A szervező Mihai Tîrnoveanu elmondta, hogy a román himnusz első szakaszát tartalmazó vászon Sepsiszentgyörgyre érkezett, a második szakaszt Konstancán, a harmadik szakaszt Bukarestben, míg a negyedik szakaszt Pitesti-en feszítették ki.

A román himnusz első szavait idézve, Mihai Tîrnoveanu arra szólított fel, hogy „Ébredj, román ha hazádban nem vagy úr, ha a temetőkben ledöntik a hőseid keresztjét, és ha vezetőid elárulnak‟. Az ünneplés hazafias versek szavalásával folytatódott majd másodszor is elénekelték a román himnuszt. A Mihai Viteazul térről a sepsiszentgyörgyi hősök temetőjébe vonultak, ahol harmadszor is elénekelték a himnuszt.

(Forrás: maszol.ro)

Kommentek