Ma tárgyalta a képviselőház azt a törvénytervezetet, amely betiltaná az összes regionális, illetve kisebbségi szimbólum használatát Romániában. A vitán a Románok Egyesüléséért Szövetség ismét magyarellenességéről tett tanúbizonyságot.

Heves vitát váltott ki a parlamentben az etnikai szimbólumok, valamint zászlók betiltását célzó törvénytervezet. Ezt egyébként még az előző törvényhozó ciklusban nyújtotta be a magyarellenességéről elhíresült Marius Pașcan, volt Maros megyei képviselő. Ezúttal az AUR honatyái karolták fel a jogszabálytervezetet, magyarellenes kirohanásokkal fűszerezve a parlamenti vitát.

Csoma Botond

képviselőházi frakcióvezető, RMDSZ

„Ha mondjuk ezt, így elfogadtuk volna ezt a törvényt, akkor nem használhatnánk, semmilyen etnikai közösség nem használhatna semmilyen szimbólumot, sem zászlót, sem más jellegű szimbólumot, és nyilván, hogy az AUR-ral a törvénytervezet kapcsán kialakult egy vita. Ők, természetesen egyből magyarellenes támadásba lendültek, nekem, frakcióvezetőként muszáj volt erre válaszolnom. Elkezdték megint, hogy Székelyföld nem létezik, meg ilyen hülyeségeket beszéltek, meg nekik az a céljuk, hogy állandóan gerjesszék a feszültséget‟.

A törvénytervezetet egyébként a szakbizottságban negatív véleményezést kapott, és a plénumban az a döntés született, hogy visszaküldik a szakbizottságnak. Csoma Botond szerint várhatóan a jövő héten kerül ismét napirendre a tervezet és azt végleg elvetik döntő fórumként a képviselőházban.

(Forrás: erdélytv.ro)

Kommentek