Az egészségügyi minisztérium hétfőn hivatalos átiratban válaszolt a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat beadványára. A választ Benkő Erika, a szolgálat vezetője hozta nyilvánosságra a közösségi oldalán.

Az egészségügyi minisztérium válaszában az áll, hogy a szaktárca a február 22-én kiadott körlevelében elrendeli, hogy a közegészségügyi igazgatóságok gondoskodjanak arról, hogy az oltásközpontokban a kisebbségek anyanyelvén is álljon rendelkezésre a kitöltendő formanyomtatvány.

„A legjobb nőnapi ajándék az egészségügyi minisztériumtól. Nagyon örülök annak, hogy pozitívan viszonyultak a megkeresésemre, hogy az oltásközpontokban magyarul is biztosítsák a kitöltendő formanyomtatványt‟ – írta Benkő Erika.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálatnak egyébként többen jelezték, hogy az oltásközpontokban csak román nyelvű formanyomtatványok vannak. Az űrlapot minden oltásra jelentkezőnek ki kell töltenie, beszámolva az esetleges korábbi betegségeiről, valamint arról, hogy milyen gyógyszereket szed, ám a kérdéseket csak a román, bonyolult orvosi szaknyelv ismeretében lehet értelmezni.

A jogvédelmi szolgálat korábbi megkeresésére az Oltáskampányt Koordináló Bizottság azt válaszolta, hogy az oltással kapcsolatos információkat megjelenítő honlapon az adatok elérhetők angol nyelven is. Kifejtették, hogy a magyar nyelvű tájékoztatás a helyi hatóságok szerepkörébe tartozik, és az oltással kapcsolatos anyagokat szerkeszthető formátumban küldik, ennélfogva ezek lefordíthatók.

(Forrás: szekelyhon.ro, Fotó: Pinti Attila)

Kommentek