A 2020-as Labdarúgó-Európa-bajnokság selejtező mérkőzéseinek keretében a román válogatott előbb a norvégiai Oslóban lépett pályára június 7-én, majd a máltai Ta’Qali Nemzeti Stadionban június 10-én. Mindkét mérkőzés alkalmával a válogatott szurkolótábora folyamatosan magyarellenes rigmusokat skandált, perceken keresztül lehetett hallani a televíziós közvetítéseken is, hogy „Ki a magyarokkal az országból!”.

Az oslói mérkőzésen mintegy 800 román szurkoló vett részt az előre jól megtervezett xenofób akcióban. Az eset önmagában is elfogadhatatlan, az csak fokozza az aggodalmat, hogy egyáltalán nem volt magyar vonatkozása a mérkőzéseknek, nem volt magyar egyik játékvezető sem, és a selejtezőben Románia más csoportban vesz részt, mint Magyarország. A román ultrák részéről rendszeres a faji, etnikai, nemi hovatartozás miatti megkülönböztetés, valamint az uszítás, ennek visszaszorítása érdekében pedig a Román Labdarúgó Szövetség még nem tudott hatékony módszerrel fellépni.

Mivel a román válogatott szurkolótábora idén már több esetben tanúsított magyarellenes magatartást, legyen szó hazai vagy idegenbeli mérkőzésről, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat levelet küldött a Román Labdarugó Szövetségnek (FRF), a FIFA-nak és az UEFA-nak, ezekben kérte, hogy a lehető legszigorúbb büntetést alkalmazzák a válogatott esetében. Ezen felül pedig diszkrimináció miatt az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz is panasszal élt a szolgálat.

„A mérkőzések utáni órákban több tucat focikedvelő magyar ember jelezte számunkra, hogy milyen elfogadhatatlan magatartása volt a helyszínen szurkolóknak, és mi megtettük a megfelelő lépéseket, mert hisszük, hogy a sportnak a fair play-ről kell szólnia” – jelentette ki Benkő Erika a jogvédő szolgálat igazgatója.

Kommentek