Kétezer lejes pénzbírsággal sújtotta Székelykeresztúrt az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD), mert az önkormányzati havilap csak magyar nyelven jelenik meg. Az áprilisban hozott döntésről a város polgármestere ellen panaszt emelő Dan Tanasă, a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) vezetője számolt be blogján.

A tanács határozata szerint a csak magyarul megjelenő Keresztúri Kisváros önkormányzati havilap diszkriminálja a magyar nyelvet nem ismerő lakosokat, kiadója pedig egy helyi közigazgatási intézmény, amelynek feladata az állampolgárok jogainak védelme. Azt is megjegyzik, hogy a bepanaszolt önkormányzat nem zárkózott el a román nyelvű írások közlésétől sem, ha erre lett volna igény a lakosság részéről.

A 2000 lej összegű pénzbírságot a határozat szerint Székelykeresztúr közigazgatási egységre rótták ki, ugyanakkor nem kötelezték arra a várost, hogy román nyelvű tartalom is megjelenjen a lapban. Az ADEC nem először tett panaszt a csak magyar nyelven megjelenő Keresztúri Kisváros miatt, 2013-ban feljelentésük nyomán a CNCD szintén megállapította, hogy diszkrimináció történt, de nem szabott ki semmilyen büntetést.

Következett egy újabb panasz, és 2016-ban egy másik határozat, amely a hátrányos megkülönböztetés miatt figyelmeztetésben részesítette a lap kiadóját. Székelykeresztúron kevés román nemzetiségű lakos él, a 2011-es népszámláláskor a város lakóinak 92,47 százaléka magyar nemzetiségűnek vallotta magát. Kerestük Rafai Emil székelykeresztúri polgármestert is az ügy miatt, de telefonhívásainkra nem válaszolt.

(Forrás: Kronika)

Kommentek