Beperelte az áthelyezése miatt az országos fogyasztóvédelmi hatóságot a magyarellenességéről elhíresült Mircea Diacon. A Kovászna Megyei Törvényszék honlapján közzétett alapfokú ítélet szerint helyt adtak a volt háromszéki fogyasztóvédelmi főfelügyelő keresetének, megsemmisítve az áthelyezésről szóló februári hatósági rendeletet.

Az ítélet ellen a fogyasztóvédelmi hatóság az indoklás kézbesítését követően fellebbezhet.

Az ügy előzménye, hogy tavaly decemberben Mircea Diacont előléptették, a Kovászna megyei hivatal éléről kinevezték a brassói regionális főfelügyelőség élére, miután annak vezetőjét, Sorin Susanut áthelyezték Temes megyébe. Idén februárban újabb fordulat következett, Diacont ideiglenesen, ez év júniusáig áthelyezték a Beszterce-Naszód megyei fogyasztóvédelmi hivatal élére. A brassói regionális főfelügyelőséget jelenleg Onica Csaba sepsiszentgyörgyi szakember vezeti, aki kinevezése után lapunknak azt nyilatkozta, feledtetni akarja a hivatalhoz kötött magyarellenességet, politikamentes, szakmai döntéseket szorgalmaz. Diacon azonban nem nyugodott bele az áthelyezésbe, és pert indított.

Dan Tanasă blogján úgy fogalmazott, hogy a szociáldemokrata Diacont a pártja feláldozta az RMDSZ-szel kötött egyezség oltárán. Diacon leváltását különben a háromszéki magyar képviselők tavaly a miniszterelnöktől is kérték, arra hivatkozva, számos alkalommal túllépte hatáskörét, a magyar közösség tagjai ellen fenyegetőn lépett fel. A fogyasztóvédő viselt dolgaival többször foglalkozott a sajtó, magatartása miatt a rendőrségnél, majd a polgárőrségnél is felbontották a munkaszerződését, már főfelügyelőként kocsmai verekedésbe keveredett.

Többéves fogyasztóvédelmi pályafutása során számos magyarellenes megnyilvánulása volt: belekötött a székely ízek feliratba, levetette a taxikról a SIC-matricát, egyházi táborokat bírságolt a román feliratok hiánya miatt.

(Forrás: szekelyhon.ro)

Kommentek