Diplomáciai incidenst okozott a székely zászló, mely során berendelték Bukarestben a magyar nagykövetet. A székely zászló a Románia közepén kompakt tömbben lakó magyar ajkú székely népcsoport regionális szimbóluma, amit a román állam legtöbb rendelkezésére álló eszközzel próbál eltávolítani minden köztérről. Ezúttal is feszültséget keltett Románia és Magyarország viszonyában. 

A magyar nagykövetet azt követően kérették be, hogy a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának Fideszes elnöke egy facebook bejegyzésben arról írt, hogy ezután minden magyar közintézményen lobogni fog a székely zászló, mindaddig amíg a román állam nem engedélyezi ennek használatát egész Románia területén.

A román külügyminisztérium kifejezetten elutasította a Németh Zsolt elnök úr által tett megjegyzést és kihangsúlyozta, hogy Romániában nincs Székelyföld nevű közigazgatási terület, így elfogadott jelképe sem lehet.

A téma kapcsán ugyanakkor a román külügy azt a kérését is megerősítette, hogy a magyar hivatalos személyek a nyilvános nyilatkozataikban tanúsítsanak visszafogottságot, valamint elvárják, hogy a két állam stratégiai kapcsolatának kérdéskörében, felelősségteljesen járjanak el.

Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat igazgatója kifejtette: „Azt gondolom, magam is székelyként, hogy amennyiben egy csoportnak van kialakult regionális öntudata, annak léte nem függ attól, hogy a régió közigazgatási egység-e vagy sem. Amennyiben van egy ilyen regionális önkifejezési igény, ezt a román államnak tiszteletben kell tartania. Nem nehéz észrevenni a kettős mércét, amit Románia alkalmaz e tekintetben. Nem ismerünk ugyanis olyan esetet, amikor Moldvában levetették volna a a moldvai történelmi zászlót bárhonnan, arra hivatkozva, hogy nem egy adminisztratív egység zászlója. Azt gondolom, hogy a székely zászló üldözése a 21.dik században teljesen abszurd és korlátozza a székelyek regionális önkifejezési szabadságát, amit elfogadhatatlannak tartunk.”

Mint ismeretes, Romániában a magyar közösség szimbólumainak használata folyamatosan problémát jelent. A hatóságok egyrészt eltávolítják a közterekről a székely zászlót, betiltják a helyi jelképekkel operáló megye és városzászlókat, de minden március 15-én is gondot jelent a magyar nemzeti szimbólumok használata. A magyarság politikai képviselete, az RMDSZ több alkalommal próbálta a törvényhozás szintjén rendezni a problémát, de az ilyen irányú törvényjavaslatokat a parlament zsigerből lesöpri és visszautasítja.

Kommentek