Újabb célpontra bukkant a közismert magyarellenes feljelentő: ezúttal egy nagyszalontai gyalogátkelőhely táblája szúrt szemet neki. Talán mondanunk sem kell: bírósághoz fordul.

A közismert feljelentőművész Dan Tanasă a Facebook-oldalán számolt be róla, hogy értesítést küldött Nagyszalonta polgármesterének, Török Lászlónak arról, hogy a bírósághoz fordul azon táblák miatt, amelyeket az elöljáróság a hajdúváros központjában helyezett el a gyalogátkelőhelyeknél.

Tanasă konkrét problémája az, hogy a legfelső felirat a magyar nyelvű, második az angol és az alsó a román. Szerinte semmi probléma sem volna ezzel, ha a román volna a legelső.

A szélsőségesen nacionalista román politikus, aki a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) színiben nyert parlamenti mandátumot, azt kifogásolja, hogy a magyar nyelvű szöveg szerepel elsőként a táblán, holott jól látszik, hogy két tábláról van szó, a felirat sem azonos minőségű és méretű. Amint írja, Romániában a román a hivatalos nyelv és ő majd megtanítja a polgármestert a törvények betartására.

Mivel a Nagyszalontán áthaladó út az Országos Autópálya- és Közútkezelő Társasághoz tartozik (CNAIR), a bukarestiek minden bizonnyal egyszerűen elfeledték a városban többségben lévő magyarság anyanyelvén is feltüntetni az átkezléshez szükséges tudnivalókat, ezért a helyi elöljáróság pótolta két nyelven (!), magyarul és angolul a hiányosságot. Az sem mellékes, hogy Arany János városába érkező turisták négyötöde magyarországi, aki nem beszél románul, és számukra is különösen fontos, hogy átjussanak a román főút egyik oldaláról a másikra.

Hírünk közzétételének késői időpontjában már nem áll módunkban megkeresni a nagyszalontai polgármestert. Nyilatkozatával visszatérünk.

(Forrás: maszol.ro)

Kommentek