Nem fogjuk ennyiben hagyni – jelentette ki Birtalan Sándor, Csíkszentmárton polgármestere arra reagálva, hogy az ügyészség szerint nem követtek el bűncselekményt a román szélsőséges Nemzet Útja szervezet tagjai és szimpatizánsai, amikor tavaly júliusban fakereszteket állítottak az úzvölgyi katonatemetőben. A döntés ellen bíróságon fog fellebbezni Csíkszentmárton önkormányzata és a Hargita megyei tanács.

Lezárta a büntetőeljárást a csíkszeredai ügyészség az úzvölgyi katonatemetői fakeresztek felállításának ügyében. Megállapították, hogy nem történt bűncselekmény, a 150 fakereszt felállítása kapcsán pedig megjegyezték, hogy „bár fennáll a lehetősége, hogy ezeket engedély nélkül állították fel, ez nem esik a büntetőjog hatálya alá, mert az úzvölgyi nemzetközi katonatemető nem minősül műemléknek‟. Ezzel Mihai Tirnoveanu, a Nemzet Útja szervezet elnöke Facebook oldalán büszkélkedett. A döntés ellen bíróságon fog fellebbezni Csíkszentmárton önkormányzata és a Hargita megyei tanács. Birtalan Sándor polgármester hangsúlyozta, nem hagyják annyiban az ügyet.

Birtalan Sándor polgármester, Csíkszentmárton:

„Sajnos az elmúlt 3, közel 4 év eseményei azt mutatják, hogy elég nehéz egy-egy ilyen ügyet a normalitás útjára terelni, és azt úgy megoldani, hogy az mindenki számára jó legyen. Nem fogjuk ennyiben hagyni, a fellebbezést készítik a jogászok és le fogjuk tenni a megadott határidőn belül.‟

Tavaly július 8-án, miután a jogerős bírósági döntésnek eleget téve eltávolították az illegálisan felállított betonkereszteket, román szélsőségesek ismételten meggyalázták a temetőt és az ott nyugvó katonák emlékét, 150 fakeresztet állítva fel. Az helyszínen tartózkodó rendfenntartók nem avatkoztak be, mivel nem történt összetűzés, noha az elkövetőknek nem volt engedélye, hogy bemenjenek a temetőbe. A harci események, amelyek a két világháború során a völgyben történtek, ismertek és jól dokumentáltak, a temetőben nyugvó katonák neve a hadtörténeti archívumokban megtalálható. Így a szélsőséges csoport állítása, miszerint román katonák vannak a temetőben eltemetve, nem felel meg a valóságnak, ezt a tényt hadtörténészek igazolták.

(Forrás: erdelytv, fotó: Pinti Attila)

Kommentek