A múlt hét folyamán Vincze Loránt EP képviselő meghívására az Európai Parlament strasbourgi székhelyén, a Minority Intergroup ülésén szervezetünk vezetője, Benkő Erika bemutatta a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat tevékenységét, valamint beszélt arról, hogyan befolyásolja a jelenlegi geopolikai helyzet a kelet-európai kisebbségi közösségek helyzetét, valamint hogyan tudna az unió segíteni ezen kisebbségek helyzetén, ha rászánná magát.
Elmondta, hogy tekintettel arra, hogy az unió mindenképpen változik, fontos lenne, hogy a jövőben az uniós kompetenciák kiterjedjenek a nemzetiségek kulturális és nyelvi kollektív jogaira, valamint sokkal hatékonyabb kisebbségvédelemre számítunk az unió részéről.
A jelenlegi helyzetben ugyanis a kisebbségek problémáját felülírja a geopolitikai érdek, és a nemzeti közösségek ügyei irrelevánsak, másodlagosak. Felhívta a figyelmet arra, hogy a kontinens peremén a nemzetiségi kérdések megoldatlanok és ezekre az uniónak oda kell figyelnie, mert a kelet-európai kisebbségek sorsa és az európai biztonságpolitika sok tekintetben összefügg.
Esettanulmányként részletesen bemutattuk az úz-völgyi katonai temető helyzetét is.
Kommentek