Sepsiszentgyörgyre jönnek december elsején a nacionalista román szervezetek ünnepelni és gőzerővel hirdetik a felvonulásra, ünnepélyre vonatkozó eseményüket. A szélsőségesen magyarellenes Mihai Tîrnoveanu, a Nemzet Útja (Calea Neamului) vezetője Facebook oldalán toborozza a híveket, az Ortodox Testvériség (Frăția Ortodoxă), a Nemzeti Mozgalom (Mișcarea Națională) és az Új Jobboldal (Noua dreaptă) egyesületekkel közösen szervezendő eseményükre.

Nem ez az első eset, hogy ilyet szerveznek. Az elmúlt évek során több alkalommal rendeztek magyarellenes, provokatív felvonulásokat és eseményeket. Olyan helyeket választanak ahol békés magyar közösség él, de ők agresszív, magyarellenes megnyílvánulásokkal, szlogenekkel provokálják és megalázzák őket. Sajnos, a hatóságok nem tesznek semmilyen lépést, ezek megfékezése érdekében.

Mihai Tîrnoveanu azt hirdeti, hogy teljes erejükkel arra koncentrálnak, hogy mindenkit elhozzanak erre a nagy ünnepségre december elsején Sepsiszentgyörgyre és ez alkalomból együtt vonhassák fel a román zászlót az ország szívében, hogy legalább a nemzeti ünnepen ellenálljanak a magyar politikának, mely szerintük az etnikai alapú területi autonómiát szándékszik megvalósítani ezen a vidéken.

A Calea Neamului egyesület háromszéki vezetője a bejegyzésben kitért arra, hogy jelenlétükkel az itt élő “román testvéreik” hívásának tesznek eleget és szolidaritást vállalnak az itt élő román nemzetiségűekkel, annak érdekében, hogy az „ország szívének ne kelljen magányosan vernie a más vérűek és hitűek között”.

A fent említett román szervezetek magyargyűlölő tagjai a korábbi években is már több alkalommal felvonultak Sepsiszentgyörgyön december elsején, idegengyűlölő, nacionalista jelszavakat skandálva és a magyar közösség ellen uszítva.

Az esemény kapcsán, Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője kifejtette: “Elítélem, mert azt gondolom, hogy árt a kiegyensúlyozott és harmonikus etnikai kapcsolatoknak, a gyűlölet és feszültségkeltést szolgálja, nem a közösségek békés együttélését. Remélem, hogy a hatóságok kellő szigorral lépnek fel, mert egy európai államban ilyen primitív és bántó nacionalizmusnak nincs helye.”

(Fotó: Albert Levente)

Kommentek