Az Országos Audiovizuális Tanács április 3-i ülésén többrendbeli büntetést szabott ki két hírtelevízió, magyarellenes diskurzusairól is ismert műsoraira, többek között a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat feljelentése nyomán.

A B1 televízió 15.000 lejes bírságot kapott a „Lumea lui Banciu” „Se întâmplă acum”, és a „Dosar de politician” műsorai miatt. A Realitatea TV-nek a „Jocuri de Putere” több adása, a „România 2019” és a „Realitatea Românească” adásai okán 20.000 lejes büntetést szabott ki az illetékes hatóság.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat több esetben is panaszt tett, például a február 24-i Banciu vezette műsort illetően, ahol az RMDSZ kongresszusán elhangzottak kapcsán bírálták az erdélyi magyarságot. A Realitatea TV „Realitatea Românească” műsorában szintén az RMDSZ kongresszusát tárgyalták megengedhetetlen hangnemben.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat igazgatója, Benkő Erika üdvözölte a testület döntését, amely már nem első alkalommal fogalmaz meg szigorú szankciókat a romániai hírcsatornák munkásságával kapcsolatosan. „Folyamatosan nyomon követjük a román médiában elhangzottakat, egyetlen műsor sem marad feljelentés nélkül, amelyekben az erdélyi magyarokat megfélemlítik, vagy minősíthetetlen hangnemben beszélnek róluk. Elfogadhatatlan, hogy a romániai kereskedelmi televíziókban még mindig általános jelenség a gyűlöletbeszéd, az uszítás. A panaszokon kívül megragadunk minden alkalmat, hogy nemzetközi fórumokon is tájékoztassuk a résztvevőket arról, hogy hogyan kezelik Romániában a kisebbségeket” – nyilatkozta Benkő Erika a Szolgálat vezetője.

Kommentek