Az idei év során szervezetünk többször felhívta a figyelmet az egyre növekvő idegengyűlöletre, amelyet a magyar labdarúgóknak és szurkolóiknak el kell viselniük a román labdarúgó ligában. A magyarellenes gyűlöletbeszéd a labdarúgó mérkőzéseken mindennek ellenére sem látszik visszaszorulni.

Két U19-es csapat, a FC Botoșani és az FK Csíkszereda közti legutóbbi labdarúgó mérkőzés során a csíkszeredai játékosok és ezek szurkolói rendkívül vulgáris és rasszista skandálásoknak voltak kitéve a hazai csapat drukkerei részéről. A játékvezető nem állította le a mérkőzést, és a meccs végeztével sem foganatosítottak semmilyen intézkedést.

Az incidenst követően az FK Csíkszereda elnöke, Szondi Zoltán, leveleket intézett a Román Labdarúgó Szövetséghez és a Játékvezetők Központi Bizottságához, amelyekben azt kifogásolta, hogy nem ez az első olyan eset, amikor klubja junior csapatainak idegengyűlölő és rasszista megnyilvánulásokat kell elviselnie játék közben. Azt kérte, hogy az ilyen esetekben tegyék meg a megfelelő lépéseket, és tartsák tiszteletben a Román Labdarúgó Szövetség erre vonatkozó szabályzatát. A jövőben csakis a rasszizmussal és az idegengyűlölettel szembeni erőteljes fellépés által lehet elkerülni az ilyen jellegű incidensek bekövetkeztét.

Kommentek