Április 9-én, hétfőn, futball játékosok és nézők egyaránt ijesztő magyarellenes érzelmeknek lehettek tanúi az ASC Juventus Bukarest és a Sepsi OSK közti futballmérkőzésen. A bemelegítő alatt, a bukaresti Anghel Iordănescu Stadion hangszóróiból az “Uram, óvd a románokat” című ének paródiája hangzott fel. A dal eredeti szövegéből több szót is közönséges és xenofób kifejezésekkel helyettesítettek, a szöveg egyértelműen a magyar közösség elleni erőszakra buzdított.

Az esetet követően a Román Labdarúgó Szövetség körülbelül 2000 euro értékű összeggel bírságolta a Juventus Bukarestet, vagyis a szervezők csapatát. Ez az összeg azonban jóindulattal is csak szimbolikusnak nevezhető, hiszen a foci az a sportág, amelyben a legtöbb pénz forog, arról nem is beszélve, hogy az élvonalbeli csapatok költségvetése több millió euróra rúg. Egy ilyen csekély pénzbírság korántsem elegendő ahhoz, hogy elrettentsen a jövőbeni hasonló cselekedettől. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, az esettel kapcsolatban megjegyezte: “Ilyen esetekben drasztikusabban kellene fellépni, a pontlevonás is indokolt lett volna”.

A tavalyi mérkőzéseken tapasztalt, hasonlóan agresszív magyarellenes gyűlöletbeszéd nyomán, olyan ígéretek születtek, hogy módosulni fognak az érvényben lévő jogszabályok, oly módon, hogy azok – a sportban előforduló xenofób megnyilvánulások megfékezése érdekében – szigorúbb büntetéseket is lehetővé tegyenek. Úgy gondoljuk, hogy csakis határozott fellépés és a létező jogi keret módosítása révén lehet hosszú távon elejét venni a sporteseményeken előforduló gyűlöletbeszédnek.

Kommentek