După cum organizația noastră a semnalat de mai multe ori, autoritățile române luptă în continuare împotriva montării plăcuțelor bilingve (română-maghiară) cu denumirile străzilor din Tîrgu Mureș, unul dintre cele mai mari orașe din Transilvania, și cu o populație maghiară de 43%.

Cea mai recentă hotărâre în acest sens a fost decizia instanței de contencios administrativ al Tribunalului Mureș, care a anulat două hotărâri ale consiliului local din 2017, care vizau inscripționarea denumirilor străzilor și în limba maghiară. Cele două hotărâri au fost atacate în instanță de către Lucian Goga, prefectul județului Mureș, care în ultimii ani nu doar că a luptat împotriva plăcuțelor bilingve, dar a adoptat o atitudine aspră și în ceea ce privește folosirea simbolurilor comunității maghiare în județul Mureș.

Este regretabil faptul că justiția susține autoritățile locale în încălcarea drepturilor fundamentale ale comunității maghiare. De asemenea, este dezamăgitor că, așa cum am semnalat și în buletinul nostru anterior, noul cod administrativ, care ar permite, printre altele, amplasarea plăcuțelor bilingve cu denumirile străzilor în acele unități administrative unde o minoritate atinge pragul de 20%, nu a fost încă promulgat de către Președintele Klaus Iohannis, și este contestat de către unele organizații naționaliste. Având în vedere animozitatea autorităților locale în ceea ce privește drepturile lingvistice ale comunității maghiare, considerăm că singura soluție viabilă pe termen lung este o garanție legislativă, cum este noul cod administrativ, care ar permite montarea plăcuțelor bilingve, precum și alte drepturi fundamentale pentru comunitatea maghiară din România.

Kommentek