
Serviciul pentru Protecția Drepturilor Minoritare “Mikó Imre” a fost informat despre un caz șocant care a afectat o familie maghiară din Cluj-Napoca. Pe 2 februarie 2025, o persoană de limbă maternă maghiară a apelat numărul de urgență 112 după ce prietenul mamei sale s-a simțit rău. Bărbatul în vârstă de 68 de ani prezenta simptome specifice unui accident vascular cerebral, motiv pentru care s-a solicitat intervenția ambulanței.
Potrivit relatării apelantei (Sz. Cs.), medicul de pe ambulanță i-a cerut, pe un ton iritat, să înceteze să vorbească în limba maghiară, în timp ce încerca să-l liniștească pe pacient. Mai târziu, medicul a insistat asupra folosirii limbii române chiar și atunci când fiica pacientului îi explica situația mamei sale, care suferă de hipoacuzie, în limba maternă.
Sz. Cs. a subliniat că medicul a intervenit în mod nejustificat și ofensator într-o conversație privată, desfășurată într-un spațiu privat. Persoana afectată consideră că s-a abuzat de vulnerabilitatea sa, deoarece un angajat al statului i-a interzis utilizarea limbii materne. Sz. Cs. a depus o plângere la Serviciul de Ambulanță al Județului Cluj, în care a accentuat faptul că atitudinea medicului este inacceptabilă atât din punct de vedere uman, cât și din perspectivă socioculturală și juridică. De asemenea, a solicitat măsuri pentru prevenirea unor astfel de situații în viitor.
Csoma Botond, deputat UDMR din județul Cluj, a condamnat ferm incidentul, calificându-l drept un caz grav de discriminare și un comportament inuman. Acesta a subliniat că medicul, în calitate de angajat al unei instituții sanitare de stat, a încălcat drepturile aparținătorului pacientului. UDMR va solicita explicații oficiale Ministerului Sănătății și Direcției de Sănătate Publică a Județului Cluj și va aduce subiectul în atenția Parlamentului.
Serviciul pentru Protecția Drepturilor Minoritare “Mikó Imre” condamnă categoric acest incident și va depune o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), considerând că evenimentul constituie un caz de discriminare lingvistică.
Serviciul nostru consideră extrem de important ca toate minoritățile naționale să își poată folosi liber limba maternă, mai ales în cadrul unei conversații purtate într-o locuință privată. Cazul de la Cluj-Napoca demonstrează încă o dată faptul că discriminarea lingvistică rămâne o problemă reală în România.
Benkő Erika, directorul Serviciului pentru Protecția Drepturilor Minoritare “Mikó Imre” a declarat că este șocant faptul că astfel de cazuri încă mai au loc. „Comportamentul medicului este, pe de o parte, de neînțeles din punct de vedere uman, iar pe de altă parte, este surprinzător că un medic din această țară nu conștientizează faptul că aici trăiesc minorități etnice care își folosesc limba maternă. Atitudinea pe care a avut-o doctorul în cauză în această situație nu poate fi interpretată altfel decât ca o reacție negativă față de utilizarea limbii maghiare, iar acest lucru este inacceptabil.”