November 6-án a bákói törvényszék keretein belül működő közigazgatási bíróságon megkezdődött az úzvölgyi temető első pere. Mint ismeretes, Dormánfalva illegálisan, a Hargita megyei Csíkszentmárton községközpont területére adta ki 2018. december 17-én, a 69. számú építkezési engedélyt, román katonák emlékére állítható betonkeresztekre.

Az engedélyben 50 kereszt jóváhagyását kérték, amit illegálisan ki is állított a város, viszont még ez is eltér az eredeti kivitelezéstől, a valóságban 52 betonkereszt épült. A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat Csíkszentmárton képviseletében előzetes panasz útján felszólította (2019.05.17) a dormánfalvi önkormányzatot, hogy semmisítse meg az építkezési engedélyt, és rendezze vissza a területet az eredeti állapotba. Mivel válasz nélkül hagyták a kérést, elindult a per, amely a bákói törvényszéken működő közigazgatási bíróságon zajlik.  Szerdán kérvényezte Hargita megye Tanácsa is a perbelépést, időközben Bákó megye új prefektusa is eljárást indított a törvénytelen építkezési engedély megsemmisítése miatt.

Felperesként az építkezési engedély megsemmisítését, és a terület eredeti állapotába való visszarendezését kéri a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat és Csíkszentmárton önkormányzata, a prefektus viszont az építkezési engedély megsemmisítését, majd törvényesítését (intrare în
legalitate) szeretné, miután az építkezési engedélyhez szükséges jóváhagyásokat utólagosan megszerzik. Tehát ő utólagosan az engedélyeztetési eljárást szeretné elindítani Dormánfalva önkormányzatával, ami a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat álláspontja szerint a magyar közösség számára elfogadhatatlan.

„Amikor felvállaltuk az úzvölgyi katonatemetővel kapcsolatos pereket, az volt a célunk, hogy a temető az eredeti állapotába kerüljön vissza, és a magyar közösség továbbra is méltóképpen gondozhassa, ahogy tette azt az elmúlt évtizedekben is. Ez a cél azóta is változatlan, már három pert is indítottunk, több feljelentésünk van kivizsgálás alatt. Biztosak vagyunk benne, hogy az igazság a mi oldalunkon áll, és nagyon bízunk benne, hogy Románia tanúbizonyságot tesz arról, hogy jogállam és az ítéletet a bizonyítékok alapján hozza meg a bíróság. A bíró a következő tárgyalási napnak december 4-ét tűzte ki” – jelentette ki Benkő Erika a jogvédelmi szolgálat igazgatója.

Kommentek