Ismét halasztottak az ozsdolai Láros közbirtokosság erdővagyonának visszaállamosításáért indított perben. A kézdivásárhelyi bíróságon tegnap lezajlott harmadik tárgyalás során nem történt érdemi előrelépés, bevontak egy szakértőt, és az ő véleményezésére várva március 31-re napolták a következő fordulót – mondta el a Krónika megkeresésére Pál István, a közbirtokosság elnöke. Hozzátette, ezúttal nem szerveztek látványos megmozdulást, de „jó pontnak‟ számított, a bírót is meglepte, hogy megtelt a terem: az ozsdolaiakkal szolidarizálva Csík- és Udvarhelyszékről is érkeztek magán erdő- és földtulajdonosok. Pál István azért mozgósított, mert mint mondta, félő, hogy másokra is sor kerül, összefogást kell felmutatni a visszaállamosítási kísérlet megakadályozására.

A felhívására válaszoltak a Lövétei Közbirtokosság vezetői, hiszen mint kiderült, három évvel ezelőtt ellenük is pert indított a pénzügyminisztérium, erdővagyonuk kétharmadát, több mint 1400 hektárt próbálnak visszaperelni. Török József, a Lövétei Közbirtokosság elnöke lapunknak elmondta, tudomásuk szerint más közbirtokosság is „veszélyben van‟, több esetben vizsgálódnak az állami hatóságok, mondvacsinált okokat keresnek a visszaállamosításra, még a tagok múltját is firtatják, háborús bűnt próbálnak rájuk bizonyítani.

Mint ismeretes a pénzügyminisztérium Ozsdola ellen két évvel ezelőtt indított pert, arra hivatkozva kérte a birtoklevél érvénytelenítését, hogy a vagyont nem a kommunisták államosították, hanem a román állam már korábban kisajátította, és kárpótlást fizetett érte.

A dokumentumok viszont azt igazolják, hogy a kisajátítást elkezdték ugyan, de nem fejezték be. A per, a halasztások anyagilag érzékenyen érintik a közbirtokossági tagokat, hiszen amíg ez zajlik a pénzügyminiszter zárolta az erdővagyont, így jelentős bevételi forrástól esnek el. Azelőtt egy év alatt a közbirtokosság 3400 űrméter tűzifát, több mint 500 köbméter gömbfát és 500 000 lejt osztott ki a 986 tagjának. Az erdőt kezelő cégnél 15 munkahely szűnt meg. Ugyanakkor megszűnt az erdőt kezelő cégnél a 15 munkahely. A Láros az egyik legnagyobb háromszéki közbirtokosság, a visszaállamosítási kísérlet az esetleges precedens-jellege miatt aggasztó.

(Forrás: Krónika)

Kommentek