Akasztással fenyegette meg azokat az erdélyi magyarokat Románia miniszterelnöke, Mihai Tudose, akik kitűzik a székely zászlót, három romániai megye informális regionális szimbólumát.


A miniszterelnök mindezt annak kapcsán nyilatkozta, hogy három erdélyi magyar párt elnöke közös állásfoglalást írt alá az autonómia kérdésében. Az RMDSZ, az MPP és az EMNP által Kolozsváron elfogadott autonómianyilatkozat röviden felsorolja az autonómia-elképzelések összehangolását célzó alapelveket. A témára reagáló román politikusok és közéleti szereplők úgy nyilatkoztak, hogy teljes mértékben elfogadhatatlan és alkotmányellenes autonómiáról beszélni Romániában.

A Realitatea TV Jocuri de putere című január 10-i műsorában Mihai Tudose megdöbbentő módon az autonómiát támogatók felakasztását helyezte kilátásba. Úgy fogalmazott, hogy neki miniszterelnökként az autonómiára ugyanaz a reakciója, mint a székely zászló kitűzésére: „Nagyon világosan megüzentem, hogy ha lobogni fog az a zászló, akkor azok is lobogni fognak a zászló mellett, akik kitették azt.”

A romániai magyar szervezetek egységesen elítélték a miniszterelnök nyilatkozatát. A Székelyföldi Önkormányzati Tanács közleményében vérlázító provokációnak minősíti a nyilatkozatot és felkéri a miniszterelnököt, kérjen bocsánatot a méltóságukban megsértett és fizikai mivoltukban megfenyegetett székelyföldi emberektől.

Továbbá, a miniszterelnök nyilatkozatát elítélte az RMDSZ, melynek ügyvezető elnöke, Porcsalmi Bálint primtívnek és középkorinak nevezte. „A miniszterelnök úr egyetérthet vagy sem egy politikai nyilatkozattal vagy politikai projekttel, viszont nem küldheti akasztófára azokat, akikkel nem ért egyet” – nyilatkozta Porcsalmi.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat megfélelmlítőnek és méltatlannak tartja a miniszterelnök nyilatkozatát. Azt gondoljuk, hogy egy demokratikus jogállam miniszterelnöke semmilyen körülmények között nem fenyegetheti barbár, középkori agresszióval és fizikai megsemmisítéssel az országban élő nemzeti közösségek tagjait.

Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője az eset kapcsán kifejtette:

„Mindazok mellett, hogy számítottunk arra, hogy az erdélyi magyarságot egyre durvább támadások érik idén a centenárium évében, a miniszterelnök akasztással való fenyegetése túlmegy minden határon. Ez a hangnem ijesztő, méltatlan, primitív és a magyar közösséget alapvető biztonságérzetében ingatja meg. Románia jogállam, és a miniszterelnöknek is ehhez kell tartania magát. A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat jelzi minden illetékes hatóságnak és a nemzetközi közvéleménynek a miniszterelnök fenyegető magatartását a magyar közösséggel szemben. Rendkívül aggasztónak és félelmetesnek tartjuk a miniszterelnöknek a sötét középkort idéző szavait.”

Kommentek