Etnikumok közötti gyűlöletet szított George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke, amikor vasárnap beszédet mondott hívei előtt Erdődön – foglalt állást az RMDSZ Szatmár megyei szervezete.

Az alakulat nevében Nagy Szabolcs parlamenti képviselő, a megyei RMDSZ ügyvezető elnöke reagált arra kedden közleményben, hogy – mint arról beszámoltunk – a szélsőségesen nacionalista párt vezetője többek között „förtelmes, soviniszta teremtménynek” nevezte az RMDSZ-t. Nagy megállapítása szerint Simion közönséges stílusban támadta a magyarságot képviselő RMDSZ-t, és ezzel közvetve az egész romániai magyarságot. A magyar politikus úgy véli, ilyen harcias és gyűlöletkeltő, magyarok ellenes beszédnek nincs helye Szatmár megyében, egy multikulturális megyében, ahol románok, magyarok, svábok, romák, szlovákok és más nemzeti kisebbségek képviselői békésen élnek egymás mellett és tisztelik egymást.

Az ilyen megnyilvánulásokat az illetékes hatóságoknak haladéktalanul meg kell állítaniuk és szankcionálniuk kell az RMDSZ Szatmár megyei ügyvezető elnöke szerint. Nagy Szabolcs undorítónak nevezi, hogy Szatmár megyében az AUR a kormányzó Nemzeti Liberális Párttal (PNL) karöltve „tiszteletre méltó és felelősségteljes” szervezetként kíván bemutatkozni a választók előtt. Az AUR országos elnöke, de a Szatmár megyei szervezet is nyilvánosan közölték, hogy támogatják a Szatmár Megyei Tanács liberális jelöltjét, a PNL megyei vezetőjét, a magyarellenes megnyilvánulásairól elhíresült Adrian Cozma parlamenti képviselőt. „Nem hiába mondják, hogy zsák a foltját, ugyanis az elmúlt években Cozma képviselő úr is volt, hogy gyűlölettel teli beszédet címzett a magyar egyházak, civil szervezetek és a hazai magyar közösség képviselői számára.

A lehető legvilágosabb, hogy Szatmár megyében a liberálisok egyenlővé váltak az AUR tagjaival. Brãtianuék forognak a sírjukban, amikor meglátják azt a szélsőséges szövetséget, amelybe néhány szavazatért cserébe, a szatmári liberálisok elnöke belemászott kétségbeesésében” – közölte állásfoglalásában Nagy Szabolcs. Az ügyvezető elnök szerint azonban a szatmáriak nem értékelik az etnikumok közötti gyűlöletet szító beszédet, és a június 9-i szavazáson meg fogják büntetni mind az Adrian Cozmával szemben álló liberálisokat, mind az AUR jelöltlistájára „beszivárgott csatlósait”.

(Forrás: Krónikaonline.ro; fotó: AUR/Facebook)

Kommentek