Egy múlt heti, Kolozsváron szervezett amatőr labdarúgó-bajnokságon, az Universitatea Cluj ultrái megverték a CFR 1907 csapat magyar szurkolóit, valamint a magyarországi Videoton és Fradi drukkereit, azok családjainak jelenlétében.

A CFR 1907 futballcsapat magyar szurkolótábora rendszeresen szervez amatőr labdarúgó-bajnokságokat, amelyeken vendégül látják más romániai, magyarországi és szlovákiai csapatok szurkolóit is. Az egyik szervező állításai szerint a rendezvény inkább egy családi piknikhez hasonlít, lévén, hogy a szurkolók a családjaikkal együtt vesznek részt. Az amatőr bajnokság egy bérelt, magán sportpályán zajlott, a kolozsvári Fellegváron. Sajnos az idei rendezvényt a CFR 1907 legnagyobb ellenfelének, az Universitatea Cluj csapatának huligánjai zavarták meg, magyarellenes rigmusokat skandálva. Az incidens rövid időn belül tömegverekedéssé fajult, amikor a láncokkal és botokkal felszerelkezett ultrák váratlanul megtámadták a CFR rajongókat és a vendégcsapatokat. Mire a rendőrség a helyszínre érkezett, a felbújtók már távoztak. Az esetet súlyosbító körülmény, hogy az erőszakos támadásnak gyerekek is szemtanúi voltak.

Kelemen Hunor RMDSZ elnök a történtekkel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy „elítéli a provokátorok magatartását”, valamint elfogadhatatlannak tartja, hogy a rendőrség csak azután kezdett el nyomozni, hogy az ügy sajtóvisszhangot kapott. Kelemen Hunor hozzátette: „A sport a versengésről szól, de nem egymás gyűlöletéről. Megtestesíti mindazt, aminek fontos értékként kell jelen lennie társadalmunkban, a többség-kisebbség viszonyában is. De ez sosem lehet a megosztottság, csakis a kölcsönös tisztelet, a tolerancia és a sportszerűség‟.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat aggodalommal figyeli a sport terén tapasztalható, egyre erőteljesebb magyarellenes megnyilvánulásokat, és elítéli a magyar szurkolók ellen elkövetett erőszakos támadást. Arra kérjük a Román Labdarúgó Szövetséget, valamint a futballklubokat, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket a hasonló esetek megelőzése érdekében. Továbbá felszólítjuk az illetékes hatóságokat, hogy foganatosítsanak minden jogi intézkedést az elkövetők felkutatására és megbüntetésére.

 

Az anyanyelvhasználat kiterjesztése miatt gyászol a román újságíró

Az utóbbi időszakban tapasztalt magyarellenes retorika egyik fő szócsöve, Rares Bogdan újságíró, a Realitatea TV Jocuri de putere című adásának műsorvezetője, szeptember 13-ai Facebook bejegyzésében újból nacionalista üzenettel provokálta követőit. A román újságíró ezúttal azt fájlalja, hogy a Képviselőház két bizottsága is pozitívan véleményezte azt a törvénytervezetet, amely a 20%-os anyanyelvhasználati küszöböt 10%-ra csökkentené.

A műsorvezető gyászos hangvétellel megjegyzi, hogy a szociáldemokraták, az ALDE, valamint az RMDSZ egyhangúan támogatják a kezdeményezést. Facebook bejegyzését patetikus következtetéssel zárja: „Lábbal tiporják Románia történelmét. A román nyelvet a történelem szemétkosarába dobják…Ordítanom kell a fájdalomtól, a szomorúságtól pedig szakad meg a szívem. Az én és az Önök Romániája napról napra haldoklik…” Sajnálatosnak tartjuk, hogy a XXI. századi Európai Unióban még mindig akadnak olyanok, akik úgy gondolják, hogy a kisebbségi jogok kiterjesztése veszélyt jelent a többségre nézve.

Kommentek