Zilele trecute Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) și-a ținut congresul bianual, la care au participat aproape 1000 de delegați, și în cadrul căreia s-a adoptat o hotărâre privind simbolurile naționale ale comunității maghiare din România, care vizează utilizarea steagului Ungariei și a steagului secuiesc, respectiv al imnului maghiar și al imnului secuiesc, ca și simboluri naționale ale comunității maghiare din România. Această hotărâre a fost necesară, deoarece în anii precedenți autoritățile române s-au manifestat de nenumărate ori împotriva folosirii acestor simboluri, inclusiv în fața instanțelor de judecată, rezultând în mai multe cazuri în amenzi uriașe.


În urma adoptării acestei hotărâri, mai mulți politicieni români și-au exprimat nemulțumirea. Fostul prim ministru Mihai Tudose, după ce anul trecut i-a amenințat cu spânzurarea pe liderii maghiari care arborează steagul secuiesc, și-a demonstrat din nou intoleranța față de simbolurile comunității maghiare, postând pe pagina sa de socializare: “Fiecare e liber să cânte sub duș, acasă, ce vrea el. Și să aibă pe pereții dormitorului ce culori vrea. DAR în afara locuinței, ȚARA aceasta unde trăiesc ei, etnicii maghiari, este România!! Imnul este al României. Drapelul este al României.” 

În prezent, Tudose este membru al partidului Pro România, partid înființat de către fostul premier Victor Ponta. Vicepreședintele acestui partid, europarlamentarul Laurențiu Rebega, s-a manifestat și el ferm împotriva simbolurilor comunității maghiare, “avertizându-i” pe liderii UDMR că: “Pro România nu acceptă un asemenea atac la integritatea și suveranitatea României”. Rebega nu s-a oprit aici, acuzând UDMR-ul de separatism: “UDMR se angajează să edifice pe teritoriul românesc o enclavă etnică”.

Fostul președinte Traian Băsescu, care în ultimii ani a manifestat o retorică profund antimaghiară, exprimându-se în repetate rânduri împotriva folosirii limbii maghiare în sfera publică sau împotriva afișării simbolurilor comunității maghiare, și-a manifestat și el nemulțumirea după congresul UDMR. Le-a reproșat reprezentanților partidelor din opoziție faptul că au accepta invitația la congres, unde – în opinia lui Băsescu – politicienii UDMR au făcut “declaraţii neconstituţionale, autonomiste”. În ceea ce privește simbolurile adoptate la congres fostul președinte le-a calificat drept “abordări jignitoare la adresa României”.

Este regretabil că folosirea simbolurilor naționale de către comunitatea maghiară generează asemenea reacții negative în România de astăzi. La fel de trist este și faptul că retorica folosită de acești lideri politici este foarte similară cu mesajele xenofobe și șoviniste care au dominat discursul politic în anii ‘90. În urma acestor declarații, președintele UDMR Kelemen Hunor a precizat că scopul UDMR a fost de a transmite un mesaj comunității române, aceea că etnicii maghiari vor să folosească liber și fără frică “simbolurile, care ne definesc, și care fac parte din identitatea noastră etnică și lingvistică”.

Kommentek