După cum este bine cunoscut, în ciuda protestelor din partea studenților, a cadrelor didactice, a politicienilor și a întregii comunități maghiare din România, în luna septembrie a anului trecut s-a finalizat procedura de unire a Universității de Medicină și Farmacie Târgu Mureș cu Universitatea Petru Maior. În consecință, a scăzut numărul studenților și al profesorilor maghiari, astfel caracterul multicultural al instituției este în pericol, multiculturalitate care de altfel nici până acum nu a fost îndeplinită în totalitate. Situația a devenit și mai tensionată în urma deciziei luate de către conducerea Universității, prin care doresc înființarea unei catedre cu predare în limba engleză, deși de ani de zile se opun înființării unei facultăți cu predare în limba maghiară omițând aplicarea prevederilor Legii educației naționale 1/2011.

Hunor Kelemen, președintele UDMR a declarat următoarele: ”Înființarea catedrei maghiare este o așteptare legitimă din partea studenților și a profesorilor. Este greu de găsit o opinie contrară acestor așteptări, având în vedere că este în plan înființarea unei catedre cu predare în limba engleză.”

Situația se complică prin faptul că în decembrie conducerea catedrei române a luat decizia introducerii unui sistem de examinare standardizată, care a declanșat noi proteste din partea studenților și profesorilor maghiari. Aceștia sunt de părere că această procedură este una discriminatorie, deoarece ar însemna că toți studenții, indiferent de linia în care studiază, ar trebui să învețe materia conform manualelor disponibile în limba română și să fie examinați tot pe baza acestor manuale, excluzând practic bibliografia alternativă în alte limbi. Totodată, modificarea regulamentului de examinare în timpul anului universitar este în totalitate anormal și inechitabil. Într-o asemenea situație, studenții care învață în limba maghiară sau engleză vor fi dezavantajați, deoarece subiectele de examen vor fi întocmite pe baza unor materiale de studiu care nu sunt cele din care au învățat pe parcursul anului universitar. În semn de protest, majoritatea profesorilor maghiari și-au evaluat studenții conform cursurilor și materialelor predate de ei, însă acestor profesori nu li s-a permis introducerea notelor în catalogul electronic.

Deși președintele UDMR a discutat în persoană cu rectorul instituției, situația a rămas neschimbată. Studenții continuă să protesteze, în timp ce conducerea română a Universității, reprezentanții catedrei maghiare, împreună cu politicienii români și maghiari continuă discuțiile, dar fără o soluție echitabilă până în momentul de față. Președintele UDMR a subliniat că este semnul neîncrederii față de profesorii maghiari faptul că rectoratul Universității nu acceptă modul de predare și de evaluare al acestora, iar “această neîncredere trebuie adresată.”

Kommentek