Iarăși a fost amendat un primar maghiar pentru arborarea steagului secuiesc, de această dată este vorba despre primarul orașului Miercurea Nirajului.

Primarul Tóth Sándor a pierdut cauza în instanță și a fost somat să îndepărteze simbolul regional al Ținutului Secuiesc de pe fațada primăriei. Primarul a refuzat să se conformeze hotărârii, considerând că atacul sistematic împotriva simbolurilor comunității maghiare este nedrept și indică existența de standarde duble, căci – așa cum organizația noastră a semnalat de mai multe ori – alte regiuni istorice din România, cum ar fi Bucovina sau Moldova, pot să-și folosească simbolurile în mod liber. Pentru că a refuzat să îndepărteze steagul, primarul din Miercurea Nirajului a fost amendat cu o sumă de 70.000 RON.

Însăși verdictul este extrem de injust, dacă ne gândim la standardele duble menționate mai sus, ca să nu mai vorbim de amenda exorbitantă. Această situație demonstrează încă o dată că, în ciuda numeroaselor recomandări în domeniu din partea organizațiilor internaționale, autoritățile române continuă să încalce dreptul comunității maghiare de a-și folosi simbolurile naționale și regionale.

 

Kommentek