Már a felirat és a zászló miatt indult per elsőfokú ítéletének kihirdetésére eltávolították a magyar nyelvű megnevezést és a székely zászlót a csíkszépvízi községháza homlokzatáról. A polgármester szerint most nincs értelme a szélmalomharcnak.

Tavaly augusztusban kezdeményezett bírósági eljárást a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC), azt kérve a bíróságtól, hogy kötelezzék Szépvíz polgármesterét az általuk törvénytelennek tartott állapot megszüntetésére. Keresetükben a Községháza felirat, és az épület homlokzatára kitűzött székely zászló eltávolítását kérték, illetve azt, hogy a Szépvíz Község Helyi Tanácsa feliratú táblák közül a román nyelvű változatot helyezzék a magyar nyelvű fölé, mivel az ország hivatalos nyelve a román.

A korábbi perekhez hasonlóan most is azzal érveltek, hogy a Községháza nem a román Primărie megnevezés magyar megfelelője, ezt magyarországi mintára használják itt, törvénytelenül, mert a román közigazgatásban nincs ilyen intézmény. Az egyesület úgy értékelte, a székely zászló középületre vagy közterületre való kitűzése „az entitás hivatalos létezésének hamis látszatát kelti, és azt, hogy ez a romániai helyi hatóságokhoz tartozik‟

Nem folytatják a szélmalomharcot:

A Hargita Megyei Törvényszék szerdán hirdetett első fokú ítéletet a perben, a valószínűsített eredménnyel, elfogadva az ADEC indokait, és kötelezve a községvezetőt a zászló és felirat eltávolítására, illetve a táblák sorrendjének megváltoztatására. Az ítélet valójában már csak formaság, a vitatott feliratot és lobogót már hiába keresnénk a községháza homlokzatán, ezeket időközben eltávolították.

Kérdésünkre Ferencz Tibor polgármester elmondta, nem látták indokoltnak a bírósági eljárás folytatását, és a fellebbezést. A községvezető úgy ítéli meg, jelenleg értelmetlen ilyen szélmalomharcot folytatni, szerinte, majd ha változik a helyzet, a jelkép és a felirat visszakerülhet a helyére. Ehhez hasonló módon járt el az első csíki feliratperben érintett Csíkkozmás polgármestere is még 2015-ben, aki szintén szélmalomharcnak nevezte a felirat megvédésére tett próbálkozásokat. Azóta minden hasonló bírósági eljárást másodfokon is elveszítettek az elöljárók.

(Forrás: szekelyhon.ro)

Kommentek