Az új tanév kezdete előtt alig néhány nappal, augusztus 31-én, egy olyan kormányrendelet látott napvilágot, amely kimondja, hogy az anyanyelvű oktatásban részesülő elemi osztályos tanulóknak a román nyelvet ezentúl felsőfokú végzettséggel rendelkező román nyelv és irodalom szakos tanároknak kell tanítaniuk. Pedagógusok, szülők és oktatási szakértők egyaránt felháborodásukat fejezték ki a sokkoló döntés hallatán, amely igencsak beárnyékolta az idei tanévkezdést.

A döntés több szempontból is problémás, de főként azért, mert úgy tűnik a tanügyi tárca nem egyeztetett sem a kisebbségi oktatásban jártas szakértőkkel, sem pedig a kisebbségek képviselőivel. Az is nyilvánvaló, hogy a döntés, illetve annak a gyakorlatba ültetése, nem volt kellőképpen előkészítve. A román nyelv és irodalom tanárok ugyanis nincsenek az elemi oktatásra szakosítva, és enyhén szólva is kérdéses, hogy a javasolt kétnapos képzés mennyire elegendő ahhoz, hogy felkészítse ezeket a tanárokat az elemi osztályok oktatására, hiszen ez lényegesen más megközelítést igényel, mint a felsőbb osztályok tanítása. Továbbá, egyes tanfelügyelőségek máris jelezték: nincs elég román szakos tanár ahhoz, hogy fedezni tudják az így kialakult tanári helyeket. A tanügyminisztérium által nemrégiben közzétett pontosítások szerint, abban az esetben, ha nincs elég román szakos  tanár, akkor a tanítók is taníthatják a román nyelvet, de mindenképp a román szakos tanárok élveznek elsőbbséget.

 

Meggyőződésünk, hogy jelen helyzetben az egyetlen elfogadható megoldás a rendelet mielőbbi módosítása. A kormánynak együtt kellene működnie a kisebbségi oktatásban jártas szakértőkkel és az erre szakosodott intézményekkel, annak érdekében, hogy ésszerű stratégiákat dolgozzanak ki, amelyek valóban elősegítik a diákok román kommunikációs készségeinek fejlesztését. Erre azonban nem jelenthet megoldást egy elhamarkodott döntés, amelyet anélkül hoztak, hogy akár a közösség képviselőivel, akár a pedadógusokkal konzultáltak volna, és amelynek a gyakorlatba ültetése nem volt kellőképpen átgondolva és előkészítve.

Kommentek