Helyén marad a Széchenyi-tábla:

Hiába zavarta Dan Tanasăt és az általa vezetet Méltóságért Euró- pában Egyesületet a kovásznai művelődési házon található Széchenyi-plaket magyar felirata, és hiába fogta perbe ezért Gyerő József kovásznai polgármestert, mert a történet vége az lett, hogy a hivatásos feljelentő jogerősen pert veszítet az elöljáróval szemben.

Dan Tanasă még tavaly fogta perbe Gyerő Józsefet, amiért a Csoma-napokon állítatott Széchenyi-táblán az egyik román nyelvű felirat a magyar megfelelője alá került, illetve a másik szöveg a magyar mellet található, illetve amiért a polgármester nem vetette le ezt a plakettet. Első fokon a Kovászna Megyei Törvényszék megalapozatlannak ítélte Tanasă vádját és kérését. Ekkor a jelentgető a Brassói Fellebviteli Bíróságon fellebbezet, ám ott is megalapozatlannak ítélték és elutasították a keresetét. Dan Tanasă tehát jogerősen pert veszítet a polgármester ellen, aki mandátuma előtt ügyvédként ténykedve, most önmagát képviselte a bíróságokon.

Gyerő József elmondta:

– A plakettet a helyi tanács jogerős határozata alapján helyeztük ki, és a rajta lévő szöveg nem sérti a román, illetve a kisebbségi nyelven történő feliratozásra vonatkozó előírásokat, hiszen betartottuk a 2004/500-as törvényt, és nem sérültek a Románia Alkotmányának 13-as és 120-as cikkelyébe foglaltak sem.

(Forrás: Székely Hírmondó )

Kommentek